Câteva sute de susţinători ai independenţei Cataloniei au manifestat la Berlin, cerând eliberarea fostului preşedinte al regiunii Carles Puigdemont, arestat săptămâna trecută în Germania în baza unui mandat emis de Madrid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 300 de manifestanţi - potrivit poliţiei, 400-500 - potrivit organizatorilor au mărşăluit, adăpostiţi sub umbrele, de la Poarta Brandenburg la sediul Ministerului Justiţiei, la apelul filialei germane a Adunării Naţionale Catalane (ANC).

Unii purtau pancarte pe care se putea citi ”Eliberaţi-l pe Puigdemont şi pe deţinuţii politici catalani” şi ”Spania nu este o democraţie” şi au agitat steaguri catalane.

”Ceea ce vrem să spunem este simplu: eliberaţi-ne politicienii catalani aleşi”, a declarat o manifestantă, Monica Zaldivar, în vârstă de 34 de ani, potrivit căreia puterea spaniolă instrumentalizează justiţia pentru a-i viza pe liderii separatişti în loc să încerce să caute o soluţie politică.

”Pentru mine este vorba despre democraţia în Spania”, a spus ea.

Partidele separatiste au fost ”decapitate” de o serie de inculpări şi încarcerări, şi de arestarea pe 25 martie, în Germania, a lui Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia în urmă cu cinci luni.

Fostul preşedinte catalan, destituit de Guvernul de la Madrid în urma declarării unilaterale a indendenţei Cataloniei pe 27 octombrie, este deţinut în oraşul german Neumünster.

El aşteaptă hotărârea unui tribunal din Kiel, în nordul Germaniei, prin care ar putea fi predat justiţiei spaniole. Justiţia germană dispune de 60 dezile să ia o hotărâre.

Puigdemont le-a transmis duminică, din închisoare, un mesaj audio susţinătorilor săi, invitându-o ”să nu lase garda jos în faţa unui stat care se comportă tot mai mult în mod autoritarist”, subliniind că au ”tot dreptul să-şi hotărască viitorul”.

În paralel, în Catalonia, câţiva zeci de membri ai ”Comitetelor Apărării Republicii” - grupări locale de locuitori care apără secesiunea - au blocat autostrada AP-7 între Catalonia şi Franţa, ridicând bariere pe drumuri cu taxă, pentru ca automobiliştii să nu mai plătească, potrivit unor imagini televizate.

Ei intenţionează să participe la o ”mobilizare permanentă” - prin ”nesupunere civilă” -, cu scopul de a obliga statul spaniol să negocieze cu mişcarea lor.

 

Quelques centaines de manifestants à Berlin réclament la libération de Puigdemont
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.