Susţinători ai influentului lider politic şiit Moqtada Sadr au pătruns în Parlamentul irakian sâmbătă, a doua oară în câteva zile, după ce au intrat în ”Zona Verde” ultrasecurizată, la Bagdad, în cadrul unei noi zile de proteste în această ţară zguduită de o nouă criză politică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de manifestanţi care agitau steaguri irakiene, portrete ale lui Moqtada Sadr şi steaguri cu însemne religioase s-au înghesuit în holul de la intrarea în Parlament, după care au pătruns în hemiciclu.

Miercuri, manifestanţi au ocupat pentru o scurtă perioadă de timp Parlamentul irakian.

În clădire, manifestanţi umblau prin hemiciclu, făceau semnul victoriei şi îşi făceau selfie-uri, într-o atmosferă de sărbătoare.

Irakul se află într-un impas total, în aşteptarea nominalizării unui nou preşedinte şi unui nou premier - la zece luni de la alegerile legislatve din octombrie 2021.

Moqtada Sadr, un personaj influent şi un agitator pe scena politică, a lansat o campanie de presiune maximă împotriva adversarilor săi, prin care respinge candidatul la postul de şef al Guvernului.

TIRURI DE GAZE LACRIMOGENE

Sâmbătă, mii de manifestanţi adunaţi la un pod, în Bagdad, au escaladat blocuri de beton instalate cu scopul de le bloca calea, iar sute dintre ei au reuşit să pătrundă apoi în ”Zona Verde”, după ce au trecut de Podul Republicii.

La intrarea în această zonă, forţe de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe contestatari şi au desfăşurat tunuri cu  apă.

Manifestanţi au evacuat din acest sector răniţi, purtându-i pe braţe, potrivit unui corespondent AFP, care a văzut un grup acordând îngrijiri unui contestatar rănit la cap şi cu faţa plină de sânge.

Gaze lacrimogene au fost folosite şi împotriva unor manifestanţi care încercau să ajungă în ”Zona Verde” pe alt pod, potrivit unei surse din domeniul securităţii.

26 DE MANIFESTANŢI ŞI 17 POLIŢIŞTI RĂNIŢI

În total, 26 de manifestanţi au fost răniţi. Ei se sufocau dn cauza gazelor lacrimogene sau au sărit de pe bariere înalte de beton instalate pentru a opri înantarea contestatarilor, potrivit acestei surse din domeniul securităţii.

De asemenea, 17 membri ai forţelor de securitate au fost atinşi de manifestanţi care aruncau cu pietre, potrivit aceleiaşi surse.

”Tot poporul este cu Sayyed Moqtada", scaundau contestatrii, folosindu-i titlul de descendent al profetului islamului.

Manifestanţii denunţă candidatura la postul de premier a lui Mohammed Shia al-Sudani, un apropiat al fostului premier  Nuri al-Maliki, un inamic istoric al lui Sadr.

”Suntem aici la o revoluţie a reformei (...), pentru a face victoris poporul şi pe liderul Sayyed Moqtada Sadr”, a tunat un manifestant, Haydar al-Lami.

”Pe cel corupt noi nu-l vrem şi nu vrem să încercăm ceea ce-am văzut deja” la putere, declară el AFP.

”Ei nu ne aduc nimic. Din 2003 şi până acum sunt aceiaşi. Ne-au prejudiciat”, denunţă el.

Miercuri, mii de manifestanţi sadrişti au luat cu asalt cartierul şi au ocupat pentru scurt timp Parlamentul, pentru a respinge candidatura lui al-Sudani, în vârstă de 52 de ani, un fost ministru şi un fost guvernator.

Al-Sudani, un reprezentant al ”seraiului” politic, candidează din partea ”Cadrului Coordonării”, o alianţă de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte formaţiunea fostului premier Nuri al-Malili şi reprezentanţi ai Hashd al-Shaabi - foşti paramilitari integraţi în forţele regulate.

”Contnuarea escaladării politice creşte tesniunile în stradă”, îşi exprimă regretul, într-un comunicat, actualul premier Mustafa al-Kazimi.

Sadr a decis să menţină presiunea asupra adversarilor săi după ce le-a lăsat sarcina să formeze un Guvern. El şi-a pus, în iunie, cei 73 de deputaţi să demisioneze, în contextul în care aceştia reprezentau prima forţă politică în Parlamentul irakian, din care fac parte în total 329 de deputaţi.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, susţinători ai lui Sadr au jefuit, la Bagdad, sediile Partidului Daawa al lui al-Maliki şi Curentului Hikma, formaţiunea lui Ammar al-Hakim, un politician care face parte din Cadrul Coordonării, potrivit unei surse din domeniul securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.