China a confirmat că nu va participa la conferinţa de pace privind Ucraina care va fi găzduită de Elveţia luna viitoare şi la care Rusia nu a fost invitată, au declarat pentru Reuters patru surse care au informaţii directe despre acest subiect, ceea ce reprezintă o lovitură pentru Kiev, care miza, ca imagine diplomatică, pe participarea Beijingului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Beijingul a declinat invitaţia, deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile de participare, respectiv participarea părţilor implicate în conflict, adică inclusiv a Rusiei, au declarat trei dintre surse.

China a informat la nivel diplomatic în această săptămână că printre condiţiile care nu au fost îndeplinite se numără faptul că reuniunea ar trebui să fie recunoscută şi de Rusia, şi de Ucraina, deci ar trebui să existe o participare egală a tuturor părţilor şi ar trebui să existe o discuţie corectă a tuturor propunerilor, a declarat una dintre surse.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Beijingul susţine convocarea unei conferinţe de pace recunoscute de ambele părţi, cu participarea egală a tuturor părţilor, declarase luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul elveţian, neutru, urmăreşte o participare largă, din diferite părţi ale lumii, la summitul din 15-16 iunie, în speranţa că va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina. Kievul spera că dacă va atrage la conferinţă lideri din cât mai multe ţări, va unifica comunitatea internaţională împotriva agresiunii lui Vladimir Putin şi va creşte presiunea asupra acestuia.

Moscova, însă, nu a fost invitată. Kremlinul a transmis că nu vede rostul unor discuţii pentru pace în absenţa Rusiei.

Mai mult, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat joi că China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina.

CITEȘTE ȘI China ar putea organiza o conferinţă de pace între Rusia şi Ucraina, spune Lavrov, care ameninţă Ucraina şi Occidentul cu o escaladare nucleară

În ianuarie, Ucraina l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping, considerat ca având influenţă asupra Moscovei, să participe la summitul din Elveţia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat săptămâna aceasta şi pe preşedintele american Joe Biden să participe, dar Washingtonul nu a confirmat pe cine va trimite.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.