Occidentul va prezenta, miercuri, un plan de angajament de securitate pe termen lung pentru Ucraina, în a doua zi a summitului NATO, care a spulberat speranţele preşedintelui Volodimir Zelenski de a obţine un calendar precis pentru aderarea ţării sale la Alianţă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski, care i-a criticat dur pe liderii NATO pentru lipsa de voinţă în ceea ce priveşte integrarea Ucrainei, a luat masa cu aceştia marţi seara, la scurt timp după ce a fost aclamat de o mulţime adunată în centrul oraşului Vilnius.

Liderul ucrainean va purta miercuri discuţii cu liderii. În încercarea de a-l linişti, se aşteaptă ca ţările G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) să emită o declaraţie comună privind sprijinul acordat Kievului în următorii ani, pentru a-l ajuta să lupte împotriva Rusiei şi să contracareze viitoarele agresiuni.

"Pe măsură ce Ucraina face progrese strategice în contraofensiva sa (...), ne intensificăm eforturile pentru a proteja Ucraina pe termen lung", a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

"Nu dorim să vedem o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Această declaraţie reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că Ucraina nu va mai fi niciodată vulnerabilă la genul de agresiune pe care a comis-o Rusia", a adăugat el.

Declaraţia comună va oferi un cadru pentru acordurile bilaterale ulterioare între aceste ţări şi Kiev, detaliind armele pe care le vor furniza.

Preşedintele american Joe Biden a propus deja Ucrainei un model similar celui încheiat cu Israelul, în cadrul căruia Washingtonul s-a angajat să furnizeze acestei ţări un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, pe o perioadă de zece ani.

Donatorii occidentali au trimis deja arme în valoare de zeci de miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruseşti.

Marţi, Germania a declarat că va furniza mai multe tancuri, rachete de apărare Patriot şi vehicule blindate, în valoare de încă 700 de milioane de euro.

Franţa a anunţat că trimite rachete Scalp cu rază lungă de acţiune în Ucraina, iar o coaliţie de 11 naţiuni a declarat că va începe să antreneze piloţii ucraineni pe avioane F-16 începând de luna viitoare.

Dar aceste promisiuni, deşi necesare pentru trupele ucrainene, nu sunt pe măsura aspiraţiilor dlui Zelenski de a aduce Kievul sub umbrela apărării colective a NATO. 

În prima zi a summitului lor, liderii ţărilor membre ale acestei alianţe militare au promis că "viitorul Ucrainei" este "în NATO" şi au scurtat procesul pe care Kievul va trebui să îl urmeze pentru a adera la organizaţie.

Vom fi în măsură să adresăm o invitaţie Ucrainei de a adera la Alianţă după ce aliaţii vor decide acest lucru şi vor fi îndeplinite condiţiile", se arată într-un comunicat.

O declaraţie care nu merge mult mai departe decât angajamentul luat în 2008 cu privire la o viitoare aderare. Statele Unite, prima putere militară a lumii, este îngrijorată de posibilitatea de a fi atrasă într-un eventual conflict nuclear cu Rusia.

Chiar înainte să fie publicat comunicatul NATO, Zelenski a calificat drept "absurd" faptul că nu a fost fixat un termen limită pentru aderare. "Incertitudinea este o slăbiciune", a afirmat el. 

Pentru a-l convinge pe Zelenski că ţara sa se apropie de Alianţă, la Vilnius va avea loc prima reuniune a unui Consiliu Ucraina-NATO.

Acest lucru îi va oferi liderului ucrainean un loc la masă pentru a stabili agenda discuţiilor cu Alianţa, chiar dacă este încă departe de a fi membru al clubului.

În marja acestei reuniuni, Zelenski se va întâlni cu mai mulţi lideri, pentru a obţine un sprijin sporit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.