Europeni şi chinezi s-au întâlnit luni într-un summit prin videoconferinţă, cu scopul de a încerca să-şi aplaneze numeroasele divergenţe şi a pregăti o reuniune extraordinară a liderilor lor, însă fără speranţa unei semnări, anul acesta, a unui acord cu privire la protecţia investiţiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşteptăm un semnal la cel mai înalt nivel al unei voinţe ca China să-şi crească ambiţiile mai ales în protecţia investiţiilor. Altfel, suntem hotărâţi să jucăm altă carte, cea a apărării intereselor noastre”, a avertizat luni un oficial european de rang înalt.

Washingtonul i-a avertizat pe europeni, înainte de summit, că ”Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) vrea să vă oblige să alegeţi” între Statele Unite şi China, a avertizat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Summitul a început la ora locală 10.00 (11.00, ora României) între reprezentanţii UE - preşedinţii Consiliului Euripean Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen - şi premierul chinez Li Keqiang.

O a doua întâlnire era prevăzută la ora locală 14.30 (15.30, ora României), cu preşedintele Xi Jinping.

Însă nicio declaraţie comună nu este  prevăzută, iar chinezii ”nu au propus o conferinţă de presă comună”, a precizat alt oficial european.

”China atribuie o mare importantă acestei întâlniri şi este dispusă să colaboreze cu UE în vederea obţinerii unor rezultate pozitive”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

”Ambiţia a fost afişată, anul trecut, să se încheie un acord cu privire la protecţia investiţiilor, însă nu am făcut progresele necesare”, i-a replicat un oficial european de rang înalt.

”Intrăm în toiul subiectului, însă mai este drum lung de făcut. Ar trebui să aibă loc o cotitură din partea Chinei şi acest este lucrul pe care-l aşteptăm de la acest summit”, a precizat el.

Fiecare şi-a prezentat aşteptările şi îngrijorările în cadrul reuniunilor pregătitoare. Neîncrederea domină şi era vizibilă sub forma unor avertizări voalate.

CÂMP DE BĂTĂLIE

Europenii sunt îngrjoraţi de acapararea tot mai mare a Beijingului asupra Hong Kongului, odată cu punerea în dicuţie a autonomiei teritoriului şi unoratingeri la adresa libertăţilor fundamentale.

UE a solicitat vineri eliberarea mai multor apători ai drepturilor omului şi a denunţat campanii de dezinformare orchestrate de China cu privire la pandemia covid-19.

Europenii sunt totodată dezamăgiţi de puţinele progrese constatate în implementarea de către Beijing a angajamentelor sale în domeniul modificărilor climatice - prin construirea unor noi centrale pe cărbuni.

China reprezintă un sfert din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră.

”Dacă China nu face nimic, acest lucru este oscuză pentru ţri care refuză să se angajeze”, deplnge un oficial european.

Statele Unite au ieşit din Acordul de la paris de luptă împotriva încălzirii globale.

Chinezii sunt îngrijoraţi, la rândul  lor, de noua legislaţie europeană cu privire la investiţiile străine şi distanţarea UE faţă de acestea.

Angajat într-un război comercial şi politic cu Washingtonul, Beijingul caută susţinători. Însă europenii refuză să se lase antrenaţi într-un joc al tensiunilor între cele două mari puteri.

”Europa nu va fi câmpul de bătălie al Statelor Unite cu China”, a subliniat duminică comisarul european al Industriei Thierry Breton.

Schimburile comerciale ale Chinei cu UE reprezentau 1,5 miliarde de euro pe zi în 2019, potrivit unor date de la CE.

”Relaţia cu China este complexă şi ea va rămâne complexă”, a subliniat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Ea trebuie să fie ”fondată pe încredere, transparenţă şi reciprocitate”.

Beijingul le-a răspuns printr-un avertisment implicit.

”China speră ca UE să implementeze un mediu echitabil, imparţial şi nedriscriminatoriu” pentru investiţii, a declarat ambasadorul chinez la UE Zhang Ming.

”Capitalul este foarte sensibil şi laş. În cazul schimbării vântului, capitalul va vota cu picioarele”, a avertizat el.

”Noi avem nevoie să continuăm negocierile. Avem nevoie de un acord bun şi nu suntem acolo. Ne vom acorda timpul necesar”, a explicat Comisia Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.