Un nou summit pe tema situaţiei din Siria, la care urmează să ia parte liderii Turciei, Franţei, Germaniei şi Regatului Unit urmează să aibă loc în februarie la Istanbul, a anunţat preşedintlee turc Recep Tayyip Erdogan, citat joi de presa turcă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O primă reuniune în acest format a avut loc marţi, la Londra, în marja summitului NATO, între Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Boris Johnson.

”Am convenit să organizăm un summit cvadripartit de acest tip cel puţin o dată pe an. Al doilea summit va avea loc la Istanbul, în februarie”, a declarat Erdogan, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu.

Întâlnirea de la Londra a fost ”foarte utilă”, însă nu a condus la ”ridicarea tuturor ambiguităţilor”, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german Angela Merkel a catalogat la rândul său reuniunea drept ”bună şi substanţială”.

Tensiunile dintre Turcia şi Occident au fost exacerbate de ofensiva turcă lansată în octombrie în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră ”teroriste”, dar care au jucat un rol-cheie în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI).

Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă majoră în Siria, cu scopul de a disloca YPG de la frontiera turco-siriană. Această ofensivă a fost întreruptă în urma unor acorduri separate ale Ankarei cu Statele Unite şi Rusia.

În pofida acestor acorduri, confruntări armate sporadice au loc în continuare între combatanţi kurzi şi forţe turce şi supleanţi sirieni ai acestora în nord-estul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.