Suedia a ridicat nivelul alertei teroriste de la 3 la 4, pe o scală de cinci niveluri, anunţă joi Serviciul Siguranţei suedeze (Säpo), după ce Al-Qaida a îndemnat la comiterea unor atacuri teroriste în Suedia, în urma unor reacţii puternice provocate în străinătate de profanarea Coranului pe teritorioul suedez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis azi să ridic nivelul ameninţării teroriste de la «ridicat» la «critic»”. a anunţat într-o conferinţă de presă şefa serviciilor suedeze de informaţii, Charlotte von Essen.

Ameninţarea atentatelor ”va persista mult timp” în Suedia, anunţă ea.

Este pentru prima oară din 2016 când Suedia îşi ridică nivelul alertei teroriste.

La acea vreme, o decizie în acest sens a fost luată, între altele, deoarece gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) profera cu regularitate ameninţări teroriste la adresa continentului european.

În ultimele luni, situaţia securităţii acestei ţări nordice, de obicei liniştită, s-a degradat în urma profanării unor exeplare ale Coranului pe teritoriul suedez.

La sfârşitul lui iulie, doi bărbaţi au incendiat un exemplar al Coranului în faţa sediului Parlamentului, la Stockholm, repetând un gest pe care l-au făcut în iunie în faa sediului Marii Moschei din capitala suedeză.

Aceste fapte au provocat tensiuni în lumea musulmană, iar Ambasada Suediei la Bagdad, în Irak, a fost incendiată şi repatriată temporar.

Ostilitatea exprimată atunci împotriva Suediei a determinat o intensificare a controalelor la frontieră, însă nu ridicarea alterei antiteroriste.

ATAC CU COCTEIL MOLOTOV

Săptămâna trecută, un cocteil Molotov a fost aruncat către Ambasada Suediei la Beirut, în Liban, însă proiectilul nu a explodat.

În weekend, gruparea teroristă Al-Qaida a îndemnat la comiterea de atacuri în Suedia.

Mai multe ţări şi-au actualizat sfaturile de călătorie în Suedia.

Duminică, diplomaţia Regatului Unit avertiza că atacuri teroriste sunt, în prezent, ”foarte probabile”.

Statele Unite şi-au sfătuit cetăţenii, la 26 iulie, la o ”prudenţă sporită” în Suedia, din cauza riscului ”terorismului”.

Autorităţile suedeze se gândesc la mijloace prin care să limiteze organizarea unor manifestaţii la care se arde Coranul şi care să respecte în acelaţi timp libertatea de exprimare.

Însă majoritatea din Parlament pare, în prezent, ostilă unei astfel de schimbări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.