Subvarianta omicron BA.2 este o dată şi jumătate mai contagioasă decât varianta originală BA.1, este varianta dominantă în Danemarca şi este mai susceptibilă să infecteze persoane nevaccinate, arată un danez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Studiul arată că dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână. În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%”, a anunţat luni, într-un comunicat Aurotitatea daneză de control al bolilor infecţioase (SSI).

Subvarianta BA.2 - care este dominantă în Danemarca, unde a ”detronat” varianta omicron a SARS-CoV-2 -, este, potrivit unor calcule preliminare, de o dată şi jumătate mai contagioasă decât BA.1, anunţa miercui SSI.

”Persoanele nevaccinate sunt, de asemenea, mai susceptibile să fie infectate cu BA.2 în comparaţie cu BA.1”, subliniază, citată în comunicatul de luni un medic de la SSI, Camilla Holten Møller.

Acest studiu mai arată că persoanele vaccinate, şi mai ales cele care au fost vaccinate cun ”booster”, sunt mult mai puţin susceptibile să fie infectate, notează ea.

În pofida unui număr-record de cazuri, în contextul în care s-a înregistrat o creştere cu 43% a infecţiilor în şapte zile, această ţară scandinavă, cu 5,8 milioane de locuitori, ridică marţi toate restricţile împotriva covid-19.

Autorităţile îşi susţun această decizie evocând un nivel important de vaccinare şi faptul că boala cauzată de varianta omicron este mai puţin gravă.

Acest studiu a fost realizat de către cercetători de la SSI în colaborare cu universităţi daneze, în perioada 20 decembrie-18 ianuarie, asupra a aproximativ 18.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.