Teheranul a îndemnat luni Washingtonul ”să nu mai viseze”, în urma dezvăluirii unor informaţii cu privire la un plan american menit să împiedice expirarea în curând a unui embargo internaţional impus vânzării de armament de către Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul The New York Times (NYT) deavăluie că secretarul de Stat Mike Pompeo ”este pe cale să pregătească un set de argumente juridice potrivit căruia Statele Unite rămân un stat parte a acordului nuclear iranian denunţat de către preşedintele (Donald) Trump”.

Ziarul prezintă ”o strategie complexă menită să exercite presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU, pentru ca acesta să prelungească un embargo impus (vânzării de) armament de către Teheran, sub ameninţarea reimpunerii (Iranului) unor sancţiuni (internaţionale) deosebit de dure”.

”Acum doi ani, (Pompeo) şi şeful său au declarat că «opresc participarea Statelor Unite» (la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian), visând că «presiunea lor maximă» va îngenunchia Iranul”, a reacţionat luni, pe Twitter, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

”Având în vedere eşecul acestei politici, el vrea acum să fie parte” a Acordului de la Viena, scrie Zarif, care îndeamnă ”nu mai visaţi”.

Trump a denunţat în mod unilateral Acordul de la Viena în mai 2018, după care a reimpus şi consolidat sancţiuni economice Iranului, pe care Washingtonul a acceptat să le suspende în virtutea acestui text.

SANCŢIUNI INTERNAŢIONALE

Acordul oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia, în schimbul unor garanţii menite să dovedească faptul că Iranul nu va mai încerca niciodată să se doteze cu bomba atomică.

Însă reimpuneea sancţiunilor extrateritoriale americane a făcut Teheranul să piardă toate beneficiile pe care le aştepta de la acord şi a despărţit din nou Iranul de sistemul financiar mondial.

Ca ripostă, Iranul a revenit în mod treptat asupra celei mai mari părţi a angajamentelor sale cheie din Acordul de la Viena, în opinia sa în conformitate cu prevederile acordului.

Washingtonul - care acuză Teheranul că, din contră, încalcă textul - vrea să împiedice o ridicare treptată a embargoului impus vânzării de armament de către Iran - prevăzută începând din octombrie de Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care validează Acordul de la Viena.

Potrivit NYT, Guvernul american ar încerca, cu scopul de a-şi atinge scopurile, să pună în balanţă posibilitatea, prevăzută de această rezoluţie, de a impune Consiliului de Securitate al ONU o reactivare a tuturor sancţiunilor internaţioale impuse Iranului, ridicate în virtutea Acordului de la Viena.

Însă Washingtonul pare să fi ajuns la concluzia că, pentru a-şi atinge scopurile, este necesar ca Statele Unite să poată fi recunoscute în continuare parte a unui acord pe care l-au denunţat.

Teheranul acuză la rândul său Washingtonul că a încălcat Rezoluţia 2231 prin faptul că a şters acordul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.