Statele Unite au validat vânzarea către Ucraina a 150 de lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin, evocată în convorbirea la telefon între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski aflată la originea anchetei în vederea destituirii preşedintelui american, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat a informat în mod oficial Congresul cu privire la intenţia administraţiei Trump de a proceda la vânzarea acestor 150 de rachete de tip Javelin cu suma de 39,2 milioane de dolari, a anunţat diplomaţia americană într-un comunicat.

Agenţia Cooperării în domeniul Securităţii (DSCA) precizează într-o notă că este vorba despre zece lansatoare de rachete de tip Javelin şi echipamentul aferent, destinate luptei împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, scrie AP:

Agenţia a anunţat vânzarea joi, după notificarea Congresului, care şi-a dat unda verde iniţială săptămâna aceasta.

Preşedintele Donald Trump a amânat un ajutor în valoare de aproape 400.000 de dolari destinat Ucrainei, cu scopul de a exercita presiuni asupra lui Zelenski pentru a-l ancheta pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden.

Acest contract nu face parte din acest ajutor.

Statele Unite au oferit asistenţă Ucrainei în urma izbucnirii unui război sângeros în estul ţării după îndepărtarea de la putere, în 2014, a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Comandantul suprem al forţelor aliate, generalul Tod Wolters din cadrul Forţelor aeriene, a declarat joi presei, la Pentagon că el crede că Washingtonul ar trebui să trimită şi mai multe rachete de tip Javelin în Ucraina.

El a apreciat că rachetele de tip Javelin, fabricate de Raytheon şi Lockheed Martin, şi echipele de instructori desfăşurate odată cu ele permit Ucrainei să se apere mai bine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.