Departamentul de Stat american anunţă că Moscova îl obligă să concedieze angajaţii ruşi ai misiunilor diplomatice americane din Rusia - după ce Kremlinul a interzis Ambasadei Statelor Unite să mai aibă angajaţi ruşi înepând din august -, şi avertizează că plecarea acestora urmează să aibă un impact asupra operaţiunilor diplomaţiei americane în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând din august, Guvernul rus interzice Statelor Unite să aibă angajaţi, să angajeze sau să folosească în mod temporar personal rus sau dintr-o ţară terţă, cu excepţia serviciilor noastre de securitate”, a anunţat vineri într-un comunicat secretarul de Stat american Antony Blinken.

În consecinţă, 182 de angajaţi ruşi şi zeci de angajaţi temporar care muncesc la Ambasada Statelor Unite la Moscova şi la consulatele americane de la Vladivostok şi Ekaterinburg urmează să fie daţi afară, anunţă Blinken.

”Aceste măsuri regretabile vor avea un impact foarte puternic asupra operaţiunilor misiunii diplomatice americane în Rusia, inclusiv atât asupra securităţii personalului nostru, cât şi asupra schimburilor noastre diplomatice cu Guvernul rus”, subliniază el.

Washingtonul a adoptat, în aprilie, o serie de sancţiuni suplimentare vizând Rusia, care acuză Moscova de ameste în alegeri şi atacuri cibernetice.

Zece diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Statele Unite şi Washingtonul a impus băncilor restricţii cu privire la achiziţionarea datoriei ruse.

Rusia a replicat prin expulzarea a zece diplomaţi americani, ameninţând fonduri şi ONG-uri finanţate de către ameriani şi interzicând intrarea pe teritoriul rus a mai multor membri ai Guvernului lui Joe Biden.

”În pofida faptului că regretăm faptul că Guvernul rus ne obligă să ne reducem serviciile şi operaţiunilor, Statele Unite îşi respectă angajamentul pe care şi l-au asumat de a căuta o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”, conchide Antony Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.