Preşedintele american Donald Trump a anunţat o operaţiune masivă de arestare a imigranţilor ilegali, care va începe în acest weekend, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea, care va avea loc în 10 oraşe, va viza familiile care au primit recent ordine de deportare din partea tribunalelor însă nu au părăsit încă ţara.

Trump a anunţat anterior operaţiunea luna trecută pe Twitter pentru ca apoi să o amâne. Este neobişnuit ca guvernul să anunţe operaţiunile de deportare.

Trump, vorbind în faţa reporterilor la Casa Albă, a declarat că nu este îngrijorat de faptul că anunţul i-ar putea ajuta pe cei vizaţi de deportare să scape de operaţiune.

„Oamenii vin în ţară ilegal, noi îi scoatem legal. Dacă informaţia iese la iveală, asta este”, a declarat Trump.

Preşedintele american, care a făcut din oprirea imigraţiei ilegale una dintre priorităţile sale, încearcă să gestioneze un val de familii din America Centrală care ajung în SUA prin Mexic.

Operaţiunea va avea loc în contextul în care au existat critici masive faţă de condiţiile în care imigranţii sunt ţinuţi în centrele de detenţie la graniţa de sud-vest.

Administraţia Trump a crescut presiunea asupra guvernelor din Mexic şi din mai multe ţări sud-americane pentru a opri valul de imigranţi care ajung la graniţa cu SUA.

Trump se va întâlni cu preşedintele din Guatemala, Jimmy Morales, la Casa Albă luni pentru a discuta despre imigraţie şi securitate. Morales ar putea semna un acord cu Trump prin care Guatemala ar fi declarată o destinaţie sigură pentru azilanţi, ceea ce i-ar putea opri pe imigranţi din a cere azil în SUA.

Operaţiunea din weekend va viza familiile ale căror cazuri au fost gestionate printr-un proces accelerat care a început în 2018.

Dintre aceste cazuri, 2.000 de imigranţi au fost anunţaţi de Immigrations and Customs Enforcement (ICE – agenţia care se ocupă de imigraţie în SUA) că vor fi deportaţi pentru că nu s-au prezentat la tribunal, a informat directorul ICE, Mark Morgan.

ICE a refuzat să comenteze cu privire la operaţiunea din weekend.

„Ne vom concentra pe infractori cât de mult putem”, a afirmat Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.