Înalţi oficiali americani şi ruşi însărcinaţi cu problema Iranului s-au întâlnit la Viena, a declarat miercuri trimisul Rusiei la discuţiile nucleare, iar delegaţii ambelor părţi au spus că Moscova şi Washingtonul se coordonează în încercarea de a salva acordul din 2015, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusul Mihail Ulianov a scris pe Twitter că s-a întâlnit cu trimisul special al SUA în Iran, Robert Malley.

”Consultările strânse şi coordonarea dintre delegaţia Rusiei şi cea a SUA în cursul discuţiilor de la Viena constituie o condiţie prealabilă importantă pentru progresul către restabilirea JCPOA”, a scris el, referindu-se la Planul de acţiune cuprinzător comun.

 Acordul din 2015 a ridicat sancţiunile împotriva Teheranului în schimbul restricţiilor asupra activităţilor sale atomice, dar Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018, la un an după ce a devenit preşedinte al SUA.

Ulterior, Iranul a încălcat multe dintre restricţiile nucleare ale acordului şi a continuat să le depăşească.

Cea mai recentă rundă de discuţii indirecte dintre Iran şi Statele Unite a fost reluată luni la Viena, Teheranul fiind concentrat pe ridicarea din nou a sancţiunilor SUA, în pofida progreselor reduse în ceea ce priveşte controlul activităţilor atomice ale Iranului.

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin ar putea discuta joi despre discuţiile nucleare cu Iranul, când urmează să aibă o întâlnire virtuală, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden.

”Cred că ei probabil (Biden şi Putin) vor discuta din nou (despre Iran) mâine, având în vedere că avem discuţii în desfăşurare la Viena şi că SUA, partenerii noştri europeni şi ruşii s-au coordonat destul de strâns la Viena, lucrând destul de constructiv împreună”, a spus oficialul american.

Iranul refuză să se întâlnească direct cu oficialii americani, ceea ce înseamnă că alte părţi participante la acord, în afară de Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Uniunea Europeană, trebuie să facă naveta între cele două părţi.

Joi, Washingtonul şi-a exprimat prudenţa faţă de comentariile optimiste ale Iranului şi Rusiei cu privire la discuţiile de la Viena, spunând că este prea devreme pentru a spune dacă Teheranul a revenit la negocieri cu o abordare constructivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.