Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a semnat un nou acord de apărare cu Polonia, care prevede repartizarea trupelor americane din Germania, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform acordului, numărul trupelor americane din Polonia se va ridica la aproximativ 5.500.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că numărul poate fi crescut rapid la 20.000, dacă există vreo ameninţare.


Acordul îmbunătăţit de cooperare pentru apărare (EDCA) a fost semnat sâmbătă de Pompeo şi Blaszczak la Varşovia.

"Aceasta va fi o garanţie extinsă - o garanţie că, în caz de ameninţare, soldaţii noştri vor rămâne alături", a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la ceremonia de semnare.

"De asemenea, va folosi pentru creşterea securităţii altor ţări în partea noastră a Europei", a spus el.

În prezent, aproximativ 4.500 de militari americani sunt staţionaţi în Polonia, iar alţi 1.000 vor fi adăugaţi în cadrul noului pact. Sediul Corpului V al Armatei SUA va fi, de asemenea, relocat din Germania în Polonia.

Luna trecută, SUA au confirmat că aproape 12.000 de militari - din peste 38.000 - vor fi retrasi din Germania în ceea ce a descris ca o repoziţionare „strategică” a forţelor sale în Europa.

Aproximativ 6.400 de militari sunt trimişi acasă, iar restul s-au mutat în alte ţări ale NATO, inclusiv Polonia, Italia şi Belgia.

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.