Senatorii l-au confirmat cu 54 de voturi ”pentru” pe judecătorul Neil Gorsuch la Curtea Supremă, la doar o zi după ce republicanii au recurs la aşa-numita ”opţiune nucleară” pentru a debloca procesul de confirmare prin schimbarea regulamentului de funcţionare a Senatului. De asemenea, numirea judecătorului federal menţine majoritatea conservatoare la Curtea Supremă a Statelor Unite, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa supremă a funcţionat cu doar opt judecători pentru mai bine de un an, după moartea conservatorului Antonin Scalia şi respingerea magistratului Merrick Garland, propus de către administraţia Barack Obama.

Senatorii republicani au refuzat pentru mai bine de un an să ia în considerare nominalizarea lui Garland, susţinând că preşedintele nu are niciun drept să numească un judecător suprem în ultimul an la Casa Albă.

De asemenea, republicanii au desfăşurat în urmă cu o zi aşa-numita ”opţiune nucleară”, schimbând regulamentul de funcţionare a camerei superioare pentru a permite confirmarea prin majoritate simplă a judecătorului Neil Gorsuch la Curtea Supremă. Reacţia republicanilor vine după ce democraţii au recurs pentru prima dată în ultima jumătate de veac la ”filibuster” pentru a bloca confirmarea unui nou magistrat suprem nominalizat de Trump.

Această ”opţiune nucleară” va conduce la mai multe ciocniri şi impasuri în Senat. Republicanii - care controlează camera superioară a legislativului - nu au reuşit anterior să obţină cele 60 de voturi necesare pentru a pune capăt dezbaterii privind confirmarea lui Gorsuch.

Schimbarea regulamentului de funcţionare a permis confirmarea lui Gorsuch cu o majoritate simplă, acesta primind 54 de voturi ”pentru” şi 45 ”împotrivă” în Senat.

Utilizarea ”opţiunii nucleare” va continua să afecteze în viitor nominalizările pentru Curtea Supremă.

În acest sens, unii congresmeni susţin că această acţiune lansează un precedent extrem de periculos şi erodează drepturile minorităţii din Senat.

”Mă tem că într-o zi vom regreta ceea ce facem acum. De fapt, sunt sigur că vom regreta”, a declarat senatorul republican John McCain.

Acesta a subliniat că este absolut necesar ca drepturile minorităţii să fie respectate pentru a exista o cameră superioară funcţională în Statele Unite.

Neil Gorsuch (49 de ani) este cea mai tânără persoană nominalizată în ultimii 25 de ani pentru poziţia de magistrat suprem şi ar putea să influenţeze timp de decenii orientarea aleasă de Curtea Supremă a Statelor Unite. De asemenea, judecătorul conservator este fiul unui consilier al administraţiei Ronald Reagan şi este originar din Colorado, unde serveşte la Curtea de Apel.

Acesta a fost nominalizat în ultima poziţie de la Curtea de Apel din Denver de către preşedintele George W. Bush.

Grupurile liberale au lansat un apel pentru a duce o luptă până la capăt cu scopul de a respinge nominalizarea lui Gorsuch. Între timp, grupurile republicane îl consideră pe magistratul conservator drept o nominalizare ”remarcabilă” şi ”impresionantă”.

Anterior, Donald Trump a explicat că CV-ul este ”cât se poate mai bun” în cazul lui Neil Gorsuch.

”Magistratul Gorsuch are abilităţi legale remarcabile, este o minte briliantă, are o disciplină extraordinară şi a câştigat un sprijin bi-partizan. În funcţie de vârstă, un judecător poate să fie activ până la 50 de ani, iar deciziile sale pot dura un secol sau mai bine de atât, uneori pot fi chiar permanente”, a spus în urmă cu două luni preşedintele Trump.

Gorsuch este văzut drept un magistrat intelectual şi conservator, care s-a remarcat pentru susţinerea drepturilor religioase şi a deciziilor împotriva eutanasiei şi a sinuciderii asistate, fiind foarte aproape pe scara valorilor de Antonin Scalia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.