Statele Unite au anunţat ”progrese” în negocieri cu autorităţile chineze cu privire la condiţiile de muncă şi de acces ale jurnaliştilor americani în China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul denunţă cu regularitate o degradare a acestor condiţii de muncă şi a impus mai multe restricţii unor instituţii de presă chineze pe teritoriul american, pe care le acuză de faptul că sunt organe de ”propagandă” ale Beijingului.

China a expulzat în 2020 americani care lucrau la mai multe ziare ca The New York Times (NYT), Washington Post (WP) şi The Wall Street Journal (WSJ).

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a anunţat marţi că negocieri tehnice, în ultimele luni, au permis ”câteva progrese” în ”anumite domenii”.

”Salutăm aceste progrese, dar considerăm că ele sunt doar un prim pas”, a adăugat el, promiţând că Statele Unite vor continua să ceară o ”îmbunătăţire” în favoarea presei americane şi străine şi a libertăţii presei în general.

Diplomaţia americană a  anunţat că China ”s-a angajat să emită vize unui grup de reporteri americani”, în baza legislaţei chineze.

Beijingul ”s-a angajat, de asemenea, la o validitate de un an a vizelor jurnaliştilor americani”, a precizat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, ”China s-a angajat să le permită jurnaliştilor americani” care se află pe teritoriul chinez ”să plece şi să se întoarcă liber, ceea ce nu pot să facă acum”, a declarat el.

În privinţa acestor trei puncte, Washingtonul s-a angajat la ”reciprocitate” cu privire la jurnalişti chinezi.

Departamentul de Stat apreciază că aceste măsuri, anunţate în urma unui summit vrtual, luni, al preşedintelui american Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, vor permite corespondenţilor de presă americani ”să se întoarcă” în China ”pentru a-şi contnua importanta activitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.