Statele Unite au recurs miercuri la dreptul de veto în cazul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o suspendare a ostilităţilor din conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, relatează The Guardian şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUA au respins o propunere iniţiată de Brazilia, care cerea coridoare umanitare, o pauză în lupte şi anularea ordinului Israelului prin care se cerea cetăţenilor din Gaza să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza.

Textul, susţinut de 12 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, includea critici la adresa "crimelor teroriste odioase comise de Hamas" şi nu critica direct Israelul. Însă, miercuri, ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, s-a opus acestui text, pe motiv că nu menţiona dreptul Israelului la autoapărare.

Votul asupra textului redactat de Brazilia a fost amânat de două ori în ultimele două zile, în timp ce Statele Unite încearcă să intermedieze accesul ajutoarelor în Gaza.
Ambasadoarea SUA s-a declarat îngrozită şi întristată de pierderile de vieţi omeneşti, dar a adăugat că acţiunile Hamas au dus la criza umanitară. Ea a cerut, de asemenea, timp pentru a lăsa să se desfăşoare eforturile diplomatice ale preşedintelui Joe Biden, care miercuri a fost în Israel.

"Suntem pe teren şi facem munca grea a diplomaţiei", a declarat ambasadoarea american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa celor 15 membri ai Consiliului. "Credem că trebuie să lăsăm această diplomaţie să se desfăşoare. Da, rezoluţiile sunt importante. Şi da, acest Consiliu trebuie să se pronunţe. Dar acţiunile pe care le întreprindem trebuie să fie informate de faptele de pe teren şi să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieţi. Consiliul trebuie să facă acest lucru corect", a spus ea.

Israelul a mulţumit SUA pentru că şi-a folosit dreptul de veto.

China s-a declarat şocată şi dezamăgită de veto-ul american, afirmând că "a fost de-a dreptul incredibil".

"Tocmai am fost din nou martori ai ipocriziei şi standardelor duble ale colegilor noştri americani", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia. O rezoluţie redactată de Rusia care cerea o încetare a focului umanitară nu a trecut luni.

Rusia, ca şi Marea Britanie, s-a abţinut de la vot. Londra a motivat că proiectul de rezoluţie trebuie să fie mai clar în ceea ce priveşte dreptul Israelului la autoapărare şi că ignoră faptul că Hamas foloseşte civili nevinovaţi ca scuturi umane.

În schimb, doi membri ai G7 din Consiliu, Japonia şi Franţa, au susţinut moţiunea Braziliei.

Rusia a propus două amendamente la rezoluţia Braziliei prin care a cerut o încetare durabilă a focului şi încetarea atacurilor nediscriminatorii ale Israelului. Amendamentele sale, la care SUA de asemenea s-au împotrivit, au obţinut doar 6 şi 7 voturi, insuficiente pentru majoritatea necesară de 9 şi niciun veto.

Brazilia, actualul preşedinte al Consiliului de Securitate, şi-a petrecut ultimele trei zile încercând să negocieze o rezoluţie de încetare a focului echilibrată şi a susţinut că varianta sa de compromis  este echilibrată, subliniind că învinuieşte Hamas pentru "acte de terorism odioase".

Moţiunea Braziliei a solicitat, de asemenea, "pauze umanitare pentru a permite accesul umanitar complet, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al partenerilor lor de implementare, al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al altor organizaţii umanitare imparţiale" şi încuraja crearea de  "coridoare umanitare şi alte iniţiative pentru furnizarea de ajutor umanitar către civili".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat organismul ONU şi a acuzat ţările occidentale pentru că nu au reuşit să adopte rezoluţia pentru o pauză umanitară în timpul luptelor. "Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a devenit complet ineficient, a eşuat încă o dată să îşi îndeplinească responsabilităţile. Ţările occidentale, care nu lasă nicio piatră neîntoarsă atunci când vine vorba de drepturile şi libertăţile omului, nu au luat alte măsuri decât să pună gaz pe foc”, a scris Erdogan într-o postare pe reţelele sociale. El a adăugat că "atacul atroce" asupra spitalului Al-Ahli "a dus masacrul din Gaza la un alt nivel".
Este puţin probabil ca rezultatul acestui vot din Consiliul de Securitate să ajute eforturile diplomatice occidentale de a atrage Sudul global în ceea ce priveşte Ucraina, deoarece SUA şi, într-o măsură mai mică, Marea Britanie vor fi probabil acuzate de standarde duble în apelurile lor pentru ca Rusia să respecte dreptul umanitar, comentează The Guardian.

"Suntem pe teren şi facem munca grea a diplomaţiei", a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa celor 15 membri ai consiliului după vot. "Credem că trebuie să lăsăm această diplomaţie să se desfăşoare".

"Da, rezoluţiile sunt importante. Şi da, acest consiliu trebuie să se pronunţe. Dar acţiunile pe care le întreprindem trebuie să fie informate de faptele de pe teren şi să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieţi. Consiliul trebuie să facă acest lucru corect", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.