Statele Unite urmează să ridice, pe o perioadă de un an, un embargo vechi de peste 30 de ani, impus vânzării de echipament militar ”neletal” Ciprului, provocând furia Turciei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo l-a ”informat” într-o convorbire telefonică pe preşedintele cipriot Nicos Anastasiades cu privire la ”decizia sa de a ridica temporar, în anul bugetar 2021, restricţiile impuse exportului, reexportării, retransferării şi importului temporar ale unor articole de Apărare neletale şi unor serivcii în domeniul apărării” supuse reglementărilor internaţionale, a anunţat marţi, într-un cominicat, Departamentul de Stat.

Congresul american a adoptat prin vot o dispoziţie în acest sens în decembrie.

Statele Unite au impus acest embargo în 1987, cu speranţa de a încuraja o reunificare a insulei, al cărei nord este ocupat de Turcia, după invazia din 1974.

Însă această măsură a fost considerată contraproductivă, pentru că a încurajat Guvernul cipriot să se ducă la alţi parteneri, fără să pună capăt împărţirii Ciprului.

Senatorul democrat Bob Menendez a salutat o ”recunoaştere a importanţei relaţiei cu Ciprul, un partener strategic fiabil”. ”Este în interesul nostru să ridicăm aceste restricţii depăşite asupra armamentului, impuse în urmă cu decenii, şi să ne aprofundăm relaţia în domeniul securităţii”, a apreciat el, citat într-un comunicat.

Ministerul turc de Externe a condamnat violent ridicarea parţială a embargoului şi a îndemnat Washingtonul ”să revină” asupra acestei decizii, care ”va avea un impact negativ asupra eforturilor vizând soluţionarea problemei cipriote”.

”În caz contrar, Turcia (...) va lua măsurile de reciprocitate necesare, pentru a asigura securitatea ciprioţilor turci”, ameninţă Ankara.

Pompeo a reafirmat susţinerea Statelor Unite faţă de ”o soluţie globală în vederea reunificării insulei într-o federaţie”.

Secretarul de Stat american anunţa în iulie o consolidare a cooperării în domeniul apărării cu Ciprul, sub forma finanţării unor formări militare.

Anunţul american intervine în contextul unei escaladări a tensiunilor, aflată în curs, în estul Mării Mediterane, între Turcia şi Grecia, unei multiplicări a demonstraţiilor de forţă rivale şi unor incidente care îi îngrijorează tot mai mult pe europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.