Statele Unite au închiriat sâmbătă un zbor special pentru a-şi evacua duminică cetăţenii şi personalul diplomatic prezenţi la Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus soldată cu 41 de morţi, dezvăluie ziarul The Wall Street Journal (WSJ), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această operaţiune de evacuare a fost aprobată de către Ministerul chinez de Externe şi alte autorităţi guvernamentale, după mai multe zile de negocieri, potrivit ziarului.

Aproximativ 1.000 de americani s-ar afla la Wuhan, iar Consulatul Statelor Unite îi contacta pentru a le oferi un loc în avion, a declarat o sursă pentru WSJ.

Avionul are aproximativ 230 de locuri, iar persoanele evacuate urmează să suporte cheltuielile.

Aeronava, un avion de linie de tip Boeing 767, urmează să aibă la bord personal medical american care să îngrijească eventuale persoane atinse de noul coronavirus şi să se asigure că nu-l răspândesc, potrivit sursei citate.

Eventuale locuri neocupate urmează să fie oferite unor posibili cetăţeni neamericani, inclusiv unor diplomaţi străini, potrivit sursei citate, care afirmă că Washingtonul intenţionează să-şi închidă temporar consulatul de la Wuhan.

WSJ scrie că nu a putut afla unde ar urma să aterizeze avionul.

Alte Guverne negociază cu autorităţile chineze în vederea organizării unor zboruri similare, potrivit sursei citate.

Asemenea operaţiuni de evacuare au devenit o rutină pentru Washington, în contextul intensificării dezastrelor naturale şi tulburărilor politice din ultima vreme, scrie ziarul.

Oficiali americani au luat în calcul să mute cetăţeni americani din Wuhan în alte oraşe, de exemplu Shanghai, în cazul în care nu obţineau aprobarea evacuării cu avionul, afirmă aceeaşi sursă.

Wuhanul găzduieşte activităţi comerciale ale unui număr important de mari companii americane, precum General Motors Co.

Tot la Wuhan se află sediul Dongfeng Motor Corp., o societate chineză de stat parteneră într-un joint venture cu societăţile japoneze Nissan Motor Co. şi Honda Motor Co. şi cele franceze Renault SA şi PSA Group Peugeot. Numeroşi angajaţi străini ai acestor companii şi furnizorii lor se află la Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, plasat în carantină joi.

Multinaţionala Anheuser-Busch InBev SA şi WeWork din cadrul We Co. deţin, de asemenea, spaţii de muncă comune în oraş.

Autorizarea operaţiunii de evacuare de către chinezi ar fi implicat asumarea responsabilităţii de către americani a riscului de a transporta persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit sursei citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.