Asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani vineri, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în Irak, a fost un act de legitimă apărare, au motivat Statele Unite la ONU, ameninţând să ia, ”la nevoie”, măsuri suplimentare cu scopul de a apăra personalul şi interesele americane în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a răspuns asasinării generalului Soleimani, care comanda o unitate de elită din cadrul Gardienilor Revoluţiei şi era considerat unul dintre cei mai puternici oameni ai regimului, atacând în noaptea de marţi spre miercuri baze irakiene în care se află militari americani.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de faptul că niciun american nu a fost rănit în tirurile de rachete iraniene şi a anunţat că vede semne că Teheranul nu vrea o escaladare militară, potolind astfel temeri cu privire la izbucnirea unui război în Orientul Mijlociu.

Într-o scrisoare transmisă Consiliului de Securitate al ONU, ambasadoarea americană a subliniat miercuri că Statele Unite sunt pregătite ”să angajeze fără condiţii prealabile negocieri cu Iranul, cu scopul de a evita noi ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale sau o escaladare cu regimul iranian”.

Asasinarea lui Soleimani într-un atac în capitala irakiană este justificată de Articolul 51 al Chartei ONU, subliniază Kelly Craft în acest document, pe care Reuters scrie că l-a consultat.

Articolul 51 obligă ţările să-i anunţe ”imediat” pe cei 15 membri ai Consiliului de Securitate cu privire la orice măsuri luate în exercitarea dreptului lor la legitimă apărare.

Uciderea generalului iranian şi atacurile aeriene vizând miliţii prioraniene în Irak şi în Siria, la 29 decembrie, sunt răspunsuri date unei ”serii tot mai mari de atacuri armate comise în ultimele luni de Republica islamică Iran şi miliţii susţinute de Iran împotriva trupelor şi intereselor americane în Orientul Mijlociu”, scrie diplomata americană în această scrisoare.

Ea subliniază că obiectivul Washingtonului era să descurajeze Teheranul să comită sau să suţină atacuri şi să slăbească capacităţile iraniene de atac.

Iranul a trimis, la rândul său, o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU, în care invocă de asemenea Articolul 51, pentru a-şi justifica acţiunile.

Potrivit unor diplomaţi, scrisoarea americană a fost transmisă ONU după scrisoarea iraniană.

Teheranul ”nu caută nici escaladarea şi nici războiul” după ce şi-a  exercitat dreptul la legitimă apărare printr-un ”răspuns măsurat şi proporţionat” împotriva unei baze aeriene americane în Irak, scrie ambasadorul iranian la ONU Majid Takht Ravanchi.

”Avertizând serios împotriva oricărui aventurism militar împotriva sa, Iranul declară că este hotărât să continue să-şi apere, cu vigoare şi cu respectarea dreptului internaţional, poporul, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială împotriva oricărei agresiuni”, adaugă el în scrisoare, precizând că Teheranul respectă deplin suveranitatea irakiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.