Statele Unite cer Arabiei Saudite să desfiinţeze o unitate de elită saudită apropiată prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, pe care au sancţionat-o deja cu privire la rolul pe care l-a jucat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm Arabia Saudită să desfiinţeze acest grup şi să adopte reforme instituţionale sistematice şi mecanisme de control, pentru ca activitatea şi operaţiunile împotriva unor disidenţi să înceteze şi să înceteze definitiv”, a anunţat luni, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În raport declasificat al serviciilor americane de informaţii, publicat vineri, Statele Unite îl acuză pe puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman de faptul că a ”validat” asasinarea jurnalistului saudit în 2018, în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Însă Washingtonul nu-l sancţionează pe tânărul lider, pentru a evita o ruptură a relaţiilor cu Riadul.

Statele Unite au sancţionat în schimb apropiaţi ai lui MBS şi Forţa de Intervenţie Rapidă - o unitate de elită însărcinată cu protecţia acestuia, acuzată de faptul că este puternic implicată în asasinat.

În urma unor critici dure din cauza lipsei unor măsuri punitive care să-l vizeze pe MBS, administraţia lui Joe Biden dă asigurări că vrea să-şi ”recalibreze” relaţiile cu Arabia Saudită, pentru a evita ca o astfel de crimă să se repete.

Ned Price îndeamnă de asemenea autorităţile saudite să acţioneze mai departe în privinţa drepturilor omului.

”Îndemnăm Arabia Saudită să adopte măsuri suplimentare în vederea ridicării interdicţiei de călătorie” care-i vizează pe activişti eliberaţi recent, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.