Washingtonul a anunţat că de la 1 iunie va impune taxe pentru importurile de aluminiu şi oţel din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, încheind o perioadă de două luni în care aceste state au fost exceptate de la astfel de măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul american al Comerţului, Willbur Ross, a declarat că va fi impusă o taxă de 25% pentru importurile de oţel şi 10% pentru importurile de aluminiu din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. Noile taxe vor intra în vigoare începând cu 1 iunie.

„Aşteptăm noi negocieri, atât cu Canada şi Mexic cât şi cu Comisia Europeană pentru că mai sunt şi alte aspecte care trebuie rezolvate”, a declarat Ross.

Ross nu a oferit detalii despre ce ar putea face Canada, Mexic sau UE pentru a fi ridicate taxele.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană va anunţa „măsuri de contracarare” pentru a răspunde la taxele americane.

Juncker a numit taxele americane „protecţionism, pur şi simplu”.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că UE este pregătită acum „să declanşeze un proces” la Organizaţia Mondială a Comerţului privind decizia Washingtonului.

Marea Britanie a răspuns prompt anunţului, un purtător de cuvânt al guvernului declarând că Londra „este profund dezamăgită” că SUA au decis să aplice taxe pentru importurile din UE din motive „de securitate naţională”.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE „va răspunde într-un mod inteligent, coordonat şi decisiv”.

Bruno Le Maire, ministrul Finanţelor din Franţa, a acuzat administraţia Trump că tratează piaţa de schimb globală ca un film western de la Hollywood, declarând că taxele americanilor sunt „nejustificate, nejustificabile şi periculoase” pentru economia globală pentru că riscă să lanseze un vonflict care va afecta pe toată lumea.

Guvernul mexican a anunţat, de asemenea, contramăsuri, susţinând că va aplica taxe echivalente cu cele impuse de americani pentru o varietate de bunuri.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.