Statele Unite îşi vor continua atacurile aeriene împotriva talibanilor în cazul în care aceştia îşi continuă ofensiva pe care au lansat-o la începutul lui mai în Afganistan, a ameninţat la Kabul şeful operaţiunilor militare americane în Afganistan Kenneth McKenzie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite şi-au intensificat atacurile aeriene în susţinerea forţelor afgane în ultimele zile şi suntem pregătiţi să continuăm acest nivel înalt de susţinere în zilele următoare, în cazul în care talibanii îşi continuă atacurile”, a ameninţat generalul Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM).

Talibanii au cucerit în decurs de aproape trei luni vaste porţiuni rurale în Afganistan, în cursul unei ofensive în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, care a coincis cu începutul retragerii definitive a forţelor internaţionale din ţară, o operaţiune care se apropie de sfârşit.

Forţele afgane le-au opus până în prezent doar o rezistenţă slabă şi mai deţin controlul doar asupra principalelor capitale ale provinciilor şi principalelor axe mari.

”Guvernul din Afganistan va fi pus la grea încercare în zilele următoare. Talibanii încearcă să dea un caracter inevitabil campaniei lor. Ei se înşală (...). Victoria talibanilor nu este inevitabilă”, a avertizat generalul McKenzie.

”Noi vom continua să susţinem forţele afgane, inclusiv după 31 august”, data-limită anunţată a încheierii retragerii forţelor americane.

”Acest lucru va avea loc, în general, din afara ţării şi va fi o schimbare semnificativă”, a avertizat generalul.

McKenzie a mai anunţat că, după această dată, Statele Unite ”vor continua să furnizeze o importantă susţinere logistică, mai ales aviaţiei afgane”, atât în Afganistan, cât şi din bazele CENTCOM.

”SOLUŢIE POLITICĂ”

Generalul McKenzie - în calitate de comandant CENTCOM, care supervizează activităţile militare americane în 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Sud - conduce operaţiunile militare în Afganistan după ce generalul Austin Scott Miller şi-a încheiat la 12 iulie mandatul de comandant al forţelor americane în Afganistan.

Această înaintare recentă a talibanilor alimetează temeri cu privire la faptul că aceştia ar putea să preia puterea la aproape 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de la conducerea ţării, la sfârşitul lui 2001, de către o coaliţiei internaţională condusă de către Statele Unite, după ce au refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Statele Unite au semnat, în februarie 2020, la Doha, un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor militarilor străini din Afganistan în schimbul încetării atacurilor vizând trupe internaţionale şi lansării unor negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a denunţat vineri bombardamente aeriene ”barbare” ale ”forţelor de ocupaţie americane”. El a catalogat aceste atacuri aeriene drept o ”încălcare clară a acordului semnat (la Doha), care va avea consecinţe”.

Negocieri interafgane, lansate în septembrie în Qatar, nu au înregistrat vreun progres, iar cele două tabere se acuză reciproc de faptul că nu vor pacea.

Însă McKenzie aprecoază că ”există o cale care poate conduce la o soluţie politică la acest război”.

INTERDICŢIE DE CIRCULAŢIE PE TIMPUL NOPŢII

Talibanii s-au apropiat în ultimele săptămâni de Kandahar, cel mai mare oraş din sud, leagănul mişcării, iar la periferie au loc confruntări armate.

Kandaharul, care are 650.000 de locuitori, este al doilea cel mai important oraş din ţară, după Kabul.

Talibanii au transformat acest oraş în centrul regimului lor, care avea la bază o intrepretare ultrarigoristă a islamului, aplicată în Afganistan din 1996 în 2001.

Aproximativ 22.000 de familii au fugit, în ultima lună, din districte instabile de la periferiile de vest, nord şi de sud, ”către zone mai sigure din centrul oraşului”, a declarat duminică AFP directorul regional al Serviciului refugiaţilor, Dost Mohammad Daryab.

Aceste 22.000 de familii însumează aproximativ 150.000 de persoane. Biroul Naţional afgan de Statistică estimează că o familie medie este alcătuită din şapte persoane.

”Atunci când au izbucnit luptele, verii mei şi cu mine am fugit împreunbă cu soţiile şi copii către centrul oraşuşlui”, a declarat AFP un locuitor, Hafiz Mohammad Akbar.

”Trăim, acum, 20 de persoane din aceeaşi familie într-un loc care nu are nici măcar toalete. Habar nu am cât timp vom sta aici”, deplânge el.

Viceguvernatorul provinciei Kandahar, Lalai Dastageeri, a declarat duminică AFP că ”luptele continuă la periferiile de sud, nord şi vest” ale Kandaharului.

În urma unei relative acalmii pe teren, în timpul celor trei zile de Eid al-Adha, sărbătoarea musulmană a sacrificiului, autorităţile afgane au anunţat că au lansat multiple operaţiuni militare, începând de vineri, în aproximativ 15 provincii, cu scopul de a recâştiga teren.

Autorităţile afgane au impus sâmbătă o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii pe întregul teritoriu, cu excepţia a trei provincii, inclusiv a Kabulului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.