Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană împotriva iminentelor atacuri ruseşti, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Pentagon, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate capacităţile sunt luate în discuţie", a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc să trimită în special baterii Patriot în Ucraina. "Patriot este una dintre capacităţile de apărare aeriană care este luată în considerare", a confirmat oficialul.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot - Patriot este acronimul de la "Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target" (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) - este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.

Apărarea aeriană a Ucrainei este "prioritatea principală" a SUA, a adăugat oficialul de la Pentagon.

"Analizăm toate capacităţile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor ruseşti, astfel încât toate opţiunile sunt pe masă şi analizăm ce pot face Statele Unite, analizăm ce pot face aliaţii şi partenerii noştri şi analizăm combinaţii de capacităţi care ar fi utile", a adăugat oficialul. 

STOLTENBERG CONFIRMĂ CĂ SUBIECTUL "PATRIOT" ESTE PE MASA DISCUŢIILOR

Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.

Stoltenberg a declarat că aliaţii discută despre furnizarea de unităţi de apărare antiaeriană Patriot, dar a avertizat că sistemele livrate trebuie să fie eficiente, întreţinute şi prevăzute cu muniţie suficientă, ceea ce reprezintă o "provocare uriaşă" în sine, a subliniat el.

Miniştrii de externe ai NATO s-au angajat să intensifice sprijinul politic şi practic acordat Ucrainei şi să îl menţină atât timp cât va fi necesar.

"Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente şi inconştiente asupra infrastructurii civile şi energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de servicii umane de bază", au declarat oficialii NATO în declaraţia comună.

La rândul său, Ucraina - invitată la Bucureşti să aibă discuţii în marja reuniunii NATO - şi-a îndemnat partenerii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană şi transformatoare pentru a contracara loviturile ruseşti.

"Dacă avem transformatoare şi generatoare, ne putem restabili nevoile energetice. Dacă avem sisteme de apărare aeriană, ne putem proteja de următoarele atacuri cu rachete ruseşti", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. "Pe scurt: Patriot şi transformatoarele sunt de ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie", a punctat el.

CITEȘTE ȘI Medvedev avertizează NATO să nu furnizeze sisteme Patriot către Ucraina

"PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL ŞI DAŢI TANCUL"

Miniştrii de externe din NATO au reafirmat, de asemenea, o decizie luată la summitul din 2008 de la Bucureşti, conform căreia Ucraina va deveni în cele din urmă membră a Alianţei. Dar, la fel ca în 2008, nu au existat paşi concreţi sau un calendar care să aducă efectiv ţara mai aproape de NATO, ci doar promisiunea uşilor deschise.

"Obiectivul principal acum este sprijinirea Ucrainei. Ne aflăm în mijlocul unui război şi, prin urmare, nu ar trebui să facem nimic care să submineze unitatea aliaţilor de a oferi sprijin militar, umanitar, financiar Ucrainei", a arătat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

De asemenea, NATO face presiuni asupra producătorilor de armament pentru a-şi accelera producţia, dar un diplomat european citat de Reuters a declarat că există tot mai multe probleme cu aprovizionarea.

Pe de altă parte, subliniind punctul de vedere al statelor baltice, care au fost în prima linie a sprijinului pentru Kiev, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a îndemnat NATO să continue livrările de tancuri pentru Ucraina, spunând că Alianţa are destule în rezervă. "Mesajul meu pentru colegii miniştri de externe de la reuniunea NATO de astăzi este simplu: Păstraţi-vă calmul şi daţi tancul", a scris el pe Twitter, însoţind mesajul de o imagine a unui tanc cu un steag ucrainean în mijloc.

Puterile occidentale au fost reticente în a merge pe această cale de teamă că ar putea creşte riscul unui conflict direct cu Rusia, reaminteşte Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.