Peste 30 de cetăţeni americani au fost evacuaţi din Haiti, o ţară cuprinsă de haosul violenţei gangurilor, cu un zbor charter închiriat de Guvernul american care a aterizat duminică în Florida, anunţă Deparatmentul de Stat american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul a decolat de la Cap-Haïtien, al doilea cel mai important oraş din ţară, unde aeroportul este deschis ”periodic”, potrivit Ambasadei Statelor Unite.

”Departamentul de Stat a facilitat plecarea în deplină securitate de la Cap-Haïtien a peste 30 de cetăţeni americani, cu un zbor charter al Guvernului american”, a declarat duminică AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Pasagerii se află în securitate la Miami, în Florida, unde reprezentanţi ai Guvernului american îi asistă în următoarele etape”, a precizat el.

Mai multe alte ţări şi Uniunea Europeană (UE) şi-au evacuat personalul diplomatic din cauza instabilităţii de pe insulă.

ONU şi-a evacuat personalul neesenţial.

În privinţa americanilor rămaşi în Haiti, Departamentul de Stat ”studiază eventuale plecări din (capitala) Port-au-Prince şi îi va informa pe cetăţenii americani imediat de va fi în măsură să le organizeze în mod securizat”, a anunţat purtătorul de cuvânt.

”Vom continua să ajutăm cetăţenii americaniatât timp cât opţiunile comerciale vor rămâne nedisponibile, iar mediul de securitate ne va permite să o facem”, a adăugat el.

Port-au-Prince este teatrul unei intensificări a violenţelor bandelor criminale în ultimele zile, în timp ce haitienii aşteaptă instaurarea unui Consiliu prezidenţial de tranziţie, după demisia premierului contestat Ariel Henry.

Gangurile controlează porţiuni întregi din ţară, inclusiv 80% din capitală, şi sunt acuzate de numeroase atrocităţi - crime, violuri şi răpiri în vederea obţinerii de răscumpărări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.