Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat.

”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după peste 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării în comunicat.

”Datele culese şi lecţiile trase după acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare dezvoltării unor noi arme cu rază medie de acţiune”, conchide Pentagonul în acest comunicat foarte scurt.

Racheta testată este ”o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver.

Testul a fost efectuat de Marina americană (US Navy), în cooperare cu Biroul capacităţilor strategice al Pentagonului, a precizat el.

Imagini publicate de armata americană surprins racheta trasă în apropiere de un mal, cu un sistem de lansare vertical de tip Mark 41.

Statele Unite desfăşoartă de mult timp rachete de croazieră cu rază medie de acţiune - îmbarcate -, iar acestea sunt rase cu sisteme de tip Mark 41. Ceea ce este nou în acest test este faptul că sistemul de lansare este instalat pe pământ.

Potrivit unui oficial militar, care a solicitat protecţia anonimatului, lansatorul este de un tip diferit de cel cu care eschipat sistenul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF.

Racheta testată duminică este convenţională, însă ea poate fi echipată cu un focos nuclear.

CERCETĂRI LANSATE ÎN 2017

Statele Unite au părăsit la 2 august Tratatul INF de dezarmare nuclară, care abolea testele şi folosirea unei serii de rachete cu raza de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Secretarul Apărării Mark Esper a anunţat luni că Statele Unite urmează să accelereze de-acum dezvoltarea unor noi rachete de tip sol-aer, ca răspuns la racheta rusă de tip 9M729 Novator care, potrivit occientalilor, încalcă tratatul INF, ceea ce Moscova dezminte, insistând asupra faptului că noua sa rachetă are o rază maximă de ”480 de kilometri”.

”Acum, că ne-am retras, Departamentul Apărării va continua deplin dezvoltarea acestor rachete de tip sol-aer convenţionale, într-un răspuns prudent la acţiunile Rusiei”, a declarat Esper.

El a precizat că americanii au început în 2017 cercetări cu privire la acest tip de sisteme de rachete, dar că au rămas în limitele Tratatului INF.

Însă deputatul rus Iuri Şvîtkin, vicepreşedintele Comisiei Apărării din cadrul Demei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, ”testele acestei rachete confirmă încă o dată că Statele Unite încălcau acordul INF”.

”Ei se pregăteau dinainte să iasă unilatera”, a declarat pentru agenţia publică rusă de presă RIA Novosti acest ales rus.

Tratatul INF a permis, în anii '80, eliminarea rachetelor ruse de tip SS20 şi americane de tip Pershing, aflate în centrul crizei rachetelor din Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Franţa, a evocat subiectul într-o conferinţăde presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în care a acuzat Washingtonul că este vinovat de moartea Tratatului INF.

”Nu Rusia s-a retras în mod unilateral din tratat”, a declarat el.

”Acum se pune problema prelungirii Tratatului START III. Pentru moment, nu vedem vreo iniţiativă din partea partenerilor noştri americani, deşi propunerile noastre sunt pe masă”, a spus el.

Ultima versiune a Tratatului START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, expiră în 2021.

Putin a dat asigurări că Moscova nu va desfăşura armament nucear cu razămedie de acţiune şi cu rază de acţiune mai mică ”atât timp cât sistemele americane nu vor fi desfăşurate”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.