Oficialii turci şi americani au purtat discuţii cuprinzătoare despre războaiele din Ucraina şi Gaza şi despre diverse probleme bilaterale în timpul unor întâlniri avute la Washington, după o perioadă în care relaţia bilaterală a cunoscut momente de tensiune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi aliaţi din NATO au început joi întâlnirile, în cadrul aşa-numitului Mecanism Strategic, pentru a discuta eforturile de a depăşi dezacordurile politice profunde şi de a îmbunătăţi cooperarea în alte domenii.

Legăturile dintre cei doi aliaţi au fost tensionate în ultimii ani, pe fondul dezacordurilor tot mai mari privind o serie de probleme, dar relaţiile au luat avânt după ce Ankara a aprobat candidatura Suediei pentru aderarea la NATO.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat vineri seara că oficialii din cele două ţări au purtat mai multe runde de discuţii pe teme precum Siria, Ucraina, Gaza, cooperarea în industria de apărare, energie şi combaterea terorismului. "În acest moment, mai ales având în vedere punctul în care am ajuns, cu o psihologie reînnoită, cu o agendă mai pozitivă, avem oportunitatea de a continua pe drumul nostru, întorcând o nouă pagină", a declarat el la Washington.

"În timp ce gestionăm problemele cu care ne confruntăm acum, este important să realizăm, de asemenea, potenţialul comun pe care cele două ţări îl pot crea şi oportunităţile pe care le pot aduce", a spus el.

Fidan a declarat că a reiterat punctul de vedere al Turciei potrivit căruia este nevoie de o încetare imediată şi de durată a focului în Gaza şi a subliniat necesitatea ca ţările să facă mai mult pentru a atenua catastrofa umanitară şi pentru a deschide calea către o soluţie cu două state.

De asemenea, el a discutat cu omologul american Antony Blinken şi cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan despre modalităţile de a pune capăt invaziei ruseşti în Ucraina, reiterând că Ankara consideră că este timpul să se discute despre căile pentru a pune capăt războiului, dar recunoscând că Turcia nu a văzut această disponibilitate din partea Kievului şi a Moscovei.

"Avem nevoie de o bază de discuţii, pentru ca acest război să înceteze şi de un dialog pentru a preveni crize mai grave, iar noi solicităm acest lucru", a spus Fidan.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit vineri de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat inclusiv despre cooperare în industria de apărare. Vizita sa în Turcia intervine în condiţiile în care s-a anunţat şi o vizită a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, probabil după alegerile prezidenţiale din 15-17 martie. Turcia, care s-a mai implicat în medieri între Kiev şi Moscova, ar deveni prima ţară NATO în care liderul de la Kremlin pune piciorul de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Washingtonul şi Ankara rămân în continuare în dezacord în legătură cu o serie de probleme, cum ar fi achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare ruseşti S-400 şi sancţiunile americane declanşate de aceasta, care au dus la eliminarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35. De asemenea, Turcia este profund îngrijorată de sprijinul SUA pentru militanţii kurzi din Siria, pe care Ankara îi consideră terorişti.

Fidan a declarat că Turcia şi-a menţinut poziţia în privinţa Siriei şi în privinţa avioanelor F-35, spunând că Ankarei i se datorează aceste avioane pentru consumul de resurse şi munca depuse în calitate de producător. El a spus că Turcia este deschisă la discuţii, dar că Washingtonul trebuie să fie "deschis la minte".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.