Statele Unite denunţă drept ”dezgustătoare” participarea unui tenor al extremei drepte israeliene Itamar Ben Gvir - care ar putea deveni un ministru important în viitorul Guvern al lui Nenjamin Netanyahu - la un memorial al rabinului extremist Meir Kahane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorirea moşternirii unei organizaţii teroriste este dezgustătoare. Nu există alt cuvânt”, a răspuns un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price, întrebat joi, într-o conferinţă de presă, despre această vizită.

Statele Unite rămân ”îngrijorate, aşa cum am spus deja, de moştenirea Kahane Chai şi de folosirea persistentă a retoricii extremei drepte” şi îndeamnă ”toate părţile la reţinere şi la abţinere de la acţiuni care nu pot decât să exacerbeze tensiunile”, a subliniat el.

Itamar Ben Gvir - cunoscut prin diatribele sale anti-arabe - râvneşte la portofoliul de ministru al Securităţii Interne, un post-cheie în avanscena conflictului israeliano-palestinian, care a înregistrat cele mai importante violenţe din ultimi şapte ani.

În cursul unei ceremonii, joi, la Ierusalim, Itamar Ben Gvir a declarat, citat de presa israeliană, că ”principala caracteristică a rabinului Kahane este iubirea (...). Iubirea israelului fără compromis sau orice altă consideraţie”.

El a fost huiduit după ce a spus că ”nu susţine expulzarea tututror arabnilor”.

Într-un interviu acordat recent AFP, Itamar Ben Gvir dădea asigurări că ”s-a schimbat (...). Spuneam, acum 20 de ani, că trebuie să-i expulzăm pe toţi arabii. Nu mai gândesc aşa, dar nu-mi voi cere scuze”.

Itamar Ben Gvir îşi inspiră ideologia din cea a rabinului extremist Meir Kahane, a cărui mişcare - Kach - a fost interzisă în Israel în urma asasinării, în 1994, a 29 de palestinieni în timp ce se rugau, la Hebron, în Cisiordania, de către unul dintre simpatizanţii acestuia, Baruch Goldstein.

Statele Unite au desemnat Kahane Chai - o ramificaţie a mişcării Kach - drept organizaţie teroristă străină, în 1997.

Meir Kahane este un fost rabin născut în Statele Unite şi un fost deputat israelian care promova expulzarea arabilor din israel.

El a fost asasinat la New York, în 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.