Statele Unite denunţă drept ”terorist” un atac al unor colonişti israelieni care a condus vineri la moartea unui palestinian în vârstă de 19 ani, ridicând astfel tonul împotriva violenţei extremei drepte israeliene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Departamentului de Stat american însărcinat cu Orientul Mijlociu a denunţat sâmbătă, pe reţeaua de socializare X (Twitter), acest ”atac terorist al unui colonist israelian extremist”.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat luni că această alegere a cuvintelor nu este o eroare.

”Raţionamentul nostru este că este vorba despre un atac terorist. Suntem îngrijoraţi de acest lucruri, iată de ce l-am desemnat în acest fel”, a declatrat presei Matthew Miller.

El a îndemnat ”să se facă dreptate cu aceeaşi rigoare în toate cazurile de violenţă extremă, indiferent care sunt autorii”.

El a salutat arestarea de către Israel a doi israelieni, suspectaţi în dosar.

Qusai Jamal Maatan, în vârstă de 19 ani, a fost ucis vineri de către colonişti, la est de Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Unul dintre cei doi suspecţi este, scrie presa israeliană, un fost purtător de cuvânt al unei deputate din Partidului Puterea Evreiască (extremă dreapta) al lui Itamar Ben Gvir, actualul ministru al Securităţii Publice în Guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Aproximativ trei milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, un teritoriu ocupat de israel din 1967.

Aproximativ 490.000 de colonişti evrei locuiesc în Cisiordania ocupată, în colonii considerate de ONU ilegale în dreptul internaţional.

Vineri, înainte de omor, ONU avertiza cu privire la o creştere puternică a atacurilor coloniştilor asupra palestinienilor şi proprietăţilor palestiniene în Cisordania ocupată.

ONU a înregistrat aproximativ 600 de ”incidente” violente ale coloniştilor israelieni în primele şase luni ale lui 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.