Guvernul american a încheiat contracte de achiziţionare a 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19, în cadrul campaniei sale de vaccinare masive, anunţă preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am semnat contracte privind (achiziţionarea a) 100 de milioane de (doze de) vaccin suplimentare cu Moderna şi 100 de milioane de (doze de) vaccin Pfizer”, a anunţat joi, într-o vizită la Institutele Naţionale ale Sănătăţii (NIH), în propiere de Washington, Joe Buden.

”Ne aflăm, acum, pe drumul bun pentru a avea suficient vaccin pentru cele 300 de milioane de americani până la sfârşitul lunii iulie”, adică pentru aproape întreaga populaţie adultă americană, a anunţat preşedintele democrat.

La sfârşitul lui ianuarie el anunţa această comandă ca ”iminentă”.

Această nouă comandă se adaugă celor 200 de milioane de doze de vaccin comandate deja de la fiecare dintre cei doi producători.

În urma unei lansări haotice, în decembrie, Statele Unite au crescut ritmul vaccinării.

Aproximativ 46,3 milioane de doze de vaccin au fost administrate - iar cel puţin 34,7 milioane de oameni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin, reprezentând 10% din populaţie.

Guvernul urmează să furnizeze un milion de doze unui număr de aproximativ 6.500 de farmacii, în care americanii obişnuiesc să se vaccineze împotriva gripei.

Farmaciile urmează să administreze - vineri - primele doze de vaccin împotriva covid-19.

Producţia vaccinurilor a fost accelerată, iar stadionele din Campionatul de fotbal american ar putea fi folosite, de asemenea, ca locuri de vaccinare.

MOŞTENIREA TRUMP

Pe de altă parte, Joe Biden a criticat programul vaccinării pe care l-a moştenit de la predecesorul său Donald Trump şi i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare să SE corecteze lacunele în lupta împotriva epidemiei, relatează Reuters.

”Nu vom corecta toată situaţia dintr-o dată, dar o vom face”, a declarat el în cursul vizitei la NIH, la Bethesda, în Maryland.

În contextul în care cererea a depăşit cu mult numărul vaccinurilor disponibile, americanii întâmpină dificultăţi să obţină o programare la vaccinare, o problemă cu care Joe Biden se confruntă la mai puţin de o lună de la învestirea sa.

Preşedintele democrat a apreciat că republicanul Donald Trump - care şi-a petrecut ultimele două luni de mandat încercând în zadar să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie - nu a comandat suficient vaccin şi nici nu a făcut demersuri suficiente pentru ca populaţia să fie vaccinată.

El a apreciat că programul vaccinării pe care l-a moştenit este ”mai rău” decât anticipa.

”Va lua timp să-l corectăm”, a avertizat Biden.

”Am cumpoărat suficient vaccin pentru toţi americanii”, prin noile achiziţii, a dat el asigurări, adăugând că Statele Unite vor dispune de 300 de milioane de vaccinuri până în iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.