Statele Unite au testat cu succes duminică interceptarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acţiune, în contextul crizei cu Phenianul, a anunţat armata americană citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta a fost lansată de un avion cargo C17 deasupra Oceanului Pacific şi interceptată de sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) din Alaska, a precizat Missile Defense Agency (MDA), într-un comunicat.

Agenţia a subliniat că acesta este al 15-lea test reuşit din 15.

Sistemul a început deja să fie desfăşurat în Coreea de Sud, pentru a răspunde mai bine ameninţării nord-coreene.

Însă noua putere de la Seul a decis la scurt timp după aceea să îngheţe instalarea sa după o campanie virulentă a Chinei, invocând necesitatea unei noi evaluări a impactului său asupra mediului.

Sâmbătă, la 24 de ore după a doua lansare reuşită a unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene, ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-Moo, a anunţat că desfăşurara scutului american va fi accelerată.

THAAD este format din şase lansatoare, dintre care două au fost instalate deja la aproximativ 300 de kilometri sud de Seul. Sistemul nu este conceput, însă, pentru a intercepta o rachetă balistică intercontinentală. Armata americană contează pe alt sistem pe acest lucru, GMD (Ground-based Midcourse Defense), instalat în Alaska şi în California.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.