Statele Unite au avertizat - în secret - Iranul cu privire la ameninţarea unui atac, înainte de un dublu atentat revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) la Kerman, la 3 ianuarie, soldat cu 89 de morţi, dezvăluie un oficial american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea acestui atac, Guvernul american a ”furnizat Iranului un avertisment, în privat, cu privire la ameninţarea teroristă dinăuntrul frontierelor iraniene”, declară AFP, sub protecţia anonimatului, acest oficial.

El nu oferă nicio informaţie cu privire la momentul când a fost transmis acest mesaj, pe ce canal de comunicare şi nici de către cine.

Acest dublu atentat siniucigaş a avut loc la Kerman, în sudul Iranului, la o ceremonie de comemorare la mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, asasinat în ianuarie 2020 în Irak, într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) din ordinul lui Donald Trump.

În total, 89 de persoane au fost ucise, inclusiv femei şi copii, potrivit auorităţilor iraniene.

Oficialul american subliniază ”vechea” politică a guvernelor americane succesive de a alerta alte guverne vizate în cazuri de ameninţări de atacuri.

”Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate pierdute în atacuri teroriste”, subliniază el.

Statele Unite, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Iranul, acuză Teheranul de susţinerea terorismului în lume prin intermediul unor grupări care-i sunt apropiate, precum mişcările islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah sau ebelii huthi din Yemen şi grupări armate proiraniene în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.