Administraţia Trump a anunţat marţi că va începe să ridice sancţiunile impuse Venezuelei dacă opoziţia şi Partidul Socialist al preşedintelui Nicolas Maduro ar forma un guvern interimar fără acesta, marcând o schimbare a politicii americane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Venezuela este presată de preţurile scăzute ale petrolului, de pandemia de coronavirus şi de presiunile economice americane, Washingtonul a trecut la o abordare mai temperată, care are rolul să susţină organizarea unor alegeri corecte cel mai devreme în acest an şi la încheierea crizei politice.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a anunţat ”un cadru de tranziţie la democraţie” pentru Venezuela, care propune pentru prima oară ”o cale de ieşire etapizată” din sancţiunile americane, inclusiv pentru sectorul petrolier, dacă Maduro şi aliaţii acestuia vor coopera.

Dar, nu va fi o sarcină uşoară de atragere a lui Maduro şi a asociaţilor acestuia spre o reconciliere politică cu liderul opoziţiei Juan Guaido, care este recunoscut de Statele Unite şi alte peste 50 de ţări ca fiind preşedintele interimar legitim.

Maduro a rămas la putere în pofida eforturilor repetate ale Statelor Unite de înlăturare a sa şi nu a arătat vreo disponibilitate de a negocia serios plecarea de la putere. În aceste condiţii, anunţul de marţi ar putea fi văzut drept o încercare a administraţiei americane de a-şi limita pierderile şi a merge mai departe.

Conform propunerii, Maduro şi Guaido ar trebui să se retragă şi să nu facă parte din guvernul de tranziţie.

Iniţiativa a survenit la mai puţin o săptămână după ce guvernul american i-a pus sub acuzare pe Maduro şi pe alţi peste 12 actuali şi foşti oficiali din Venezuela pentru ”narco-terorism”, acuzaţii respinse ca fiind false şi rasiste.

Rămânerea la putere a lui Maduro a devenit o sursă de frustrare pentru preşedintele Donald trump, au spus oficiali americani în particular. Maduro se bucură de sprijinul armatei, precum şi de cel al Rusiei, Chinei şi Cubei.

Propunerea americană, aprobată de Trump, prevede ca Adunarea Naţională controlată de opoziţie ”să aleagă un guvern de tranziţie incluziv, acceptat de facţiunile majore”.

”Un consiliu de stat ar guverna până la alegeri, care ar putea fi organizate în 6-12 luni,conform dorinţei Statelor Unite, a spus Pompeo.

Ministerul Informaţiilor din Venzuela nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.