Secretarul de Stat american Mike Pompeo consideră că epidemia noului coronavirus subliniază necesitatea unei revizuiri a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), avertizând că Washingtonul ar putea să nu mai reia niciodată finanţarea agenţiei ONU şi chiar dă înfiinţeze o alternativă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat într-un interviu la un post de radio despre eventualitatea ca rolul OMS să fie îndeplinit de altă organizaţie, şeful diplomaţiei americane a răspuns joi că ”vom studia precis această chestiune”.

Donald Trump a oprit săptămâna trecută finanţarea OMS, pe care o acuză că a ”eşuat în datoria sa esenţială” în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus..

Hotărârea lui Trump a provocat un val de condamnări.

OMS a respins acuzaţiile americane, iar China a reitarat că a dat dovadă de transparenţă.

Statele Unite au fost anul trecut cel mai mare contribuabil la bugetul OMS - cu 400 de milioane de dolari, reprezentând 15% din bugetul total din 2019.

În contextul în care Mike Pompeo a lansat săptămâna aceasta noi atacuri la adresa OMS, opoziţia democrată a acuzat administraţia Trump de faptul că încearcă să transforme OMS într-un ”ţap ispăşitor”, cu scopul de a deturna atenţia de la greşelile pe care le-a făcut în gestionarea crizei sanitare.

Democraţii din Camera Rreprezentanţilor i-au trimis o scrisoare preşedintelui republican în care îl îndeamnă la reluarea imediat a finanţării americane la OMS.

Mike Pompeo declara miercuri seara la Fox News că este necesar să se procedeze la o ”corecţie structurală” a OMS, în vederea acoperirii ”lacunelor” acesteia.

Întrebat dacă susţine o schimbare a directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul de Stat american a răspuns că este posibil ca Statele Unite să nu mai reia finanţarea OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.