Guvernul american al lui Joe Biden a aprobat o vânzare de armament - în valoare de aproape 200 de milioane de dolari - Egiptului, însă s-a angajat să exercite presiuni în problema drepturilor omului, după ce un activist american a evocat o hărţuire a familiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Biden - care s-a angajatsă înceteze să susţină operaţiuni ale Arabiei Saudite în Războul din Yemen şi care reexaminează o vânzare de avioane de luptă de tip F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU) - a anunţat marţi că a aprobat vânzarea a 168 de rachete tactice Egiptului.

Departamentul de Stat a anunţat într-un comunicat că a aprobat vânzarea - supusă unei examinări în Congres -, deoarece Egitpul ”continuă să fie un partener strategic important în Orientul Mijlociu”.

Noul preşedinte american Joe Biden a promis să adopte o poziţie mai fermă în probema drepturilor omului decât predecesorul său Donald Trump, care l-ar fi declarat pe preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi drept ”dictatorul (său) preferat”.

TORTURĂ

Un avocat al lui Mohamed Soltan,un cetăţean american care a angajat proceduri judiciare împotriva în Statele Unite cu privire la presupuse torturi în carcerele egiptene, a declarat că poliţişti în civil au efectuat duminică o descindere la şase membri ai familiei activistului şi că i-au plasat pe doi veri ai acestuia în detenţie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Statm Ned Price, a anunţatcă Statele Unite sunt la curent şi ”studiază” dosarul.

”Luăm în serios acuzaţii cu privire la arestarea sau detenţia arbitrară”, a declarat el presei.

”Ne vom lua valorile cu noi la fiecare relaşie pe care o avem pe glob. Asta îi include pe partenerii noşti apropiaţi în domeniul securităţii. Asta include Egiptul”, a spus el.

Mohamed Soltan, fiul unui membru al confreriei Fraţii Musulmani, în prezent interzisă, a fost arestat în august 2013, după ce Abdel Fattah el-Sisi l-a destituit pe fostul preşedinte islamist, primul şef de stat egiptean ales în ultimele decenii, Mohamed Morsi.

El a fost eliberat în 2015 şi expulzat în Statele Unite, după ce a renunţat la cetăţenia egipteană.

Activistul a lansat proceduri judiciare la un tribunal american în iunie, iar în ianuarie a colaborat cu membri ai Congresului Statelor Unite la formarea unui Grup de lucru parlamentar dedicat promovării drepturilor omului în Egipt.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.