Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând o companie de administrare a iahturilor şi pe proprietarii săi, descriindu-i ca parte a unui sistem corupt care permite elitelor ruse şi preşedintelui Vladimir Putin să se îmbogăţească. Compania Imperial Yachts, deţinută de Evgeniy Kochman, dar şi Maria Zaharova, miliardarul Alexei Mordashov şi violoncelistul Serghei Roldugin, vechi prieten al preşedintelui rus, sunt vizaţi de noile sancţiuni, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imperial Yachts, companie care furnizează servicii în industria iahturilor cu sediul în Monaco, este deţinută de Evgeniy Kochman, născut la Moscova. Departamentul de Trezorerie a precizat că Evgeniy Kochman şi compania sa furnizează servicii în industria iahturilor ”elitelor Rusiei, inclusiv celor din cercul apropiat al preşedintelui Putin”. Imperial Yachts face afaceri cu cel puţin o persoană sancţionată.

Departamentul de Trezorerie a identificat şi patru iahturi care ar aparţine preşedintelui Putin, respectiv Shellest, Nega, Graceful şi Olympia. Liderul rus ar fi folosit iahtul Nega pentru a călători în nordul Rusiei, iar cu iahtul Shellest călătoreşte periodic la palatul său de la Marea Neagră. În schimb, SUA nu au vizat iahtul Scheherazade, o navă asociată companiei Imperial Yachts, despre care serviciile de informaţii americane susţin că a fost construită pentru uzul lui Putin.

”Elitele Rusiei, până la şi inclusiv preşedintele Putin, se bazează pe reţele complexe de sprijin pentru a-şi ascunde, muta şi menţine averea şi bunurile de lux”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Departamentului Trezoreriei.

”Vom continua să ne aplicăm sancţiunile şi să dezvăluim sistemele corupte prin care preşedintele Putin şi elitele sale se îmbogăţesc”, a mai spus el.

Sancţiunile vor viza şi patru oficiali ai Guvernului rus, precum şi pe Yury Slyusar, preşedintele unei companii de stat ruse care furnizează avioane armatei Rusiei.

De asemenea, SUA aplică sancţiuni Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, şi lui Alexei Mordashov, un miliardar rus. Departamentul de Comerţ a anunţat că adaugă 71 de organizaţii pe lista entităţilor vizate, în încercarea de a bloca armata rusă să importe tehnologie.

O altă persoană sancţionată este Serghei Roldugin, violoncelist rus şi un vechi prieten al preşedintelui Putin, descris de Departamentul de Trezorerie drept ”un custode al bogăţiei offshore a preşedintelui Putin”. Roldugin a fost adăugat pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene la sfârşitul lunii februarie, la câteva zile după ce Rusia a început invazia în Ucraina. El a fost descris drept ”portofelul lui Putin”.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.