Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc o ”ripostă” rapdă în cazul unui nou test nuclear al Coreei de Nord - inclusiv o revizuire a ”posturii militare” -, avertizează secretarul de Stat american Antony Blinken, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coreea de Nord a terminat pregătirile în vederea altui test nuclear şi cred că nu mai lipseşte decât o decizie politică” în vederea trecerii la fapte, a avertizat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Park Jin, luni, la Washington

Un nou test nuclear ar urma să conducă, de asemenea, la impunerea unor noi ”sancţiuni internaţionale”, a avertizat Blinken.

”Suntem îngrijoraţi în continuare de perspectiva unui al şaptelea test nuclear”, primul din 2017, a recunoscut el.

”Ne aflăm în contact foarte strâns cu aliaţii noştri apropiaţi, Republica Coreea, dar şi Japonia şi alte (ţări), pentru a fi în măsură să răspundem rapid”, a subliniat el.

”Ne pregătim pentru toate scenariile (...) şi suntem pregătiţi să facem ajustări posturii noastre militare pe termen scurt şi lung, în măsura necesităţii”, a ameninţat Antony Blinken.

Statele Unite estimează de luna trecută că Phenianul, care şi-a multiplicat tirurile de rachetă balistică, inclusiv intercontinentală (ICBM), se pregăteşte să rupă un moratoriu al testelor nucleare.

Antony Blinken s-a angajat să menţină ”presiunea” atât timp cât dictatorul nord-coreean Kim Jong Un nu-şi schimbă atitudinea, dar dă asigurări că Washingtonul rămâne pregătit de un dialog direct ”fără condiţii prealabile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.