Statele Unite acuză spionajul rus de recrutarea unor foşti şi actuali oficiali guvernamentali ucraineni, cu scopul ca aceştia să preia controlul asupra Guvernului de la Kiev şi să coopereze cu o o forţă de ocupaţie, iar Trezoreria a sacţionat patru actuali şi foşti oficiali guvernametali ucraineni pe care-i acuză de implicare în această presupusă conspiraţe, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trezoreria americană a sancţionat doi parlamentari ucraineni şi doi foşti oficiali, pe care-i acuză de implicare în acest complot, care implică o discreditare a actualului Guvern al lui Volodimir Zelenski.

”Rusia şi-a pus serviciile de informaţii să recruteze actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni pentru a pregăti o preluare a controlului asupra Guvernului Ucrainei şi a controla infrastructuri critice ucrainene împreună cu o forţă de ocupaţie rusă”, acuză Trezoreria într-un comunicat în care anunţă aceste sancţiuni.

Aceste acuzaţii sugerează că spionajul american se teme de faptul că Rusia pregăteşte o invazie la scară mare şi nu o ”incursiune minoră”, evocată miercuri de către Joe Biden drept o posibilitate.

Cei doi deputaţi sancţionaţi sunt Taras Kozak şi Oleh Voloşin, ambii mebri ai partidului prorus condus de către Victor Medvenciuk, plasat în arest la domiciliu în mai, sub acuzaţia de trădare.

Un fost oficial ucrainean, Volodimir Oliinik, care trăieşte în prezent în Rusia, a fost sancţionat cu privire la faptul că a acţionat ”din ordinul (serviciilor ruse de securitate) FSB să culeagă informaţii despre infrastructuri ucrainene critice”.

Cel de-al patrulea ucrainean sancţionat este Vladimir Sivkovici, un fost secrtar adjunct al Consiliului ucrainean al Securităţii Naţionale şi Consiliul Apărării.

”În 2021, Sivkovici a colaborat cu oreţea de actori din informaţiile ruseşti pentru a desfăşura operaţiuni de influenţare care încercau să construiască o susţinere cu scopul ca Ucraina să cedeze în mod oficial Crimeea Rusiei, în schimbul unei retrageri din Donbas a unor forţe susţinute de Rusia”, acuză Trezoreria americană.

Cei patru nu au putut fi contactaţi imedat pentru a comenta aceste acuzaţii.

Rusia dezminte că plănuieşte o invazie în Ucraina, după ce a comasat peste 100.000 de militari la frontiera ruso-ucraineană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.