Susţinătorii independenţei Scoţiei, care se opun în majoritatea lor Brexitului, ”sunt pe cale să câştige”, consideră premierul scoţian Nicola Sturgeon, care s-a angajat ”să facă totul” pentru a obţine organizarea unui nou referendum pe această temă, în pofida intransigenţei Londrei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi este un moment de reală şi profundă tristeţe pentru mulţi dintre noi. Această tristeţe va fi amprenta furiei”, a declarat conducătoarea separatistă într-un discurs, cu câteva ore înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Eurpeană (UE).

Scoţia a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii regatului Unit din UE în referendumul de la 23 iunie 2016, spre deosebire de rezultatul de la nivel naţional, prin care 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au votat Brexitul.

Plecarea din UE a relansat lupta pentru independenţa Scoţiei, care a fost respinsă cu 55% din voturile exprimate într-un referendum în 2014.

Premierul britanic Boris Johnson se opune în mod categoric unui nou vot şi a respins în mod oficial, la jumătatea lui ianuarie, o cerere în acest sens a Guvernului scoţian.

”Voi face tot ceea ce pot pentru a obţine un referendum anul acesta”, a insistat Nicola Sturgeon.

”Conservatorii provoacă Scoţia. Noi suntem pe cale să câştigăm, iar ei ştiu asta”, a apreciat ea.

Sturgeon a anunţat că Partidul său Naţional Scoţian (SNP, separatist) intenţionează să-şi dubleze dugetul campaniei în favoarea independenţei şi că nu exclude să apere în justiţie dreptul de a organiza un vot consultativ.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.