China a confirmat luni arestarea unui cetăţean canadian într-un caz implicând droguri, în momentul în care relaţiile între Beijing şi Ottawa sunt extrem de tensionate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Biroul Securităţii Publice din provincia Shandong (est) a descoperit recent un caz de droguri implicând studenţi străini. Una dintre persoane este un cetăţean canadian”, a anunţat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

”Cazul face în prezent obiectul unei anchete”, a adăugat Geng, într-oconferinţă de presă obiţnuită. El a precizat că o ”notificare consulară a fost trimisă imediat ambasadelor ţărilor respective”.

Ministerul canadian de Externe a anunţat duminică arestrarea unui canadian în China, în oraşul Yantai (est), fără să ofere alte detalii, dar insistând asupra legii canadiene a protecţiei informaţiilor personale.

Relaţiile între Beijing şi Ottawa traversează o perioadă de tensiuni, după arestarea la 1 decembrie, la Vancouver, la solicitarea americană, a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou.

De atunci, autorităţile chineze i-au arestat pe fostul diplomat Michael Kovrig şi pe consultantul Michael Spavor, un specialist în Coreea de Nord. Primul este suspectat că a cules secrete de stat, al doilea că le-a furat.

Aceste două detenţii sunt considerate arbitrare de către Ottawa şi denunţate în general drept represalii ale Beijingului.

Justiţia chineză a condamnat la moarte alţi doi canadieni, cu privire la trafic de droguri, iar China a blocat importuri de produse agricole canadiene.

Miercuri, altă operaţiune antidrog, desfăşurată de poliţie în provincia Jiangsu (est), a condus la arestarea a 19 persoane cu legături cu o şcoală de limbi străine, între care şi patru britanici.

Însă acest caz ”nu are vreo legătură” cu cel implicând cetăţeanul canadian, arestat la Shandong, a subliniat luni Geng Shuang.

China practică o politică de toleranţă zero faţă de consumatori de droguri. Iar traficul de stupefiante este adesea pedepsit cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.