Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg salută miercuri planul Japoniei de a-şi dubla cheltuielile militare - în următorii cinci ani - şi apreciază că acest lucru reflectă angajamentul arhipelagului nipon în favoarea securităţii într-o lume ”volatilă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Revizuirea doctrinei securităţii naţionale a Japoniei - anunţată în 2022 - face din arhiopelag ”încă un” partener ”al păcii”, apreciază Jens Stoltenberg.

”Sunt bucuros că Japonia prevede (să-şi crească bugetul militar) pentru a atinge pragul de referinţă al NATO de 2% din PIB consacrat apărării”, subliniază el într-un discurs, la Universitatea Keio din Tokyo.

NOUĂ DOCTIMĂ A SECURITĂŢII

Timp de zeci de ani, Japonia şi-a plafonat cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB, însă Guvernul premierului Fumio Kishida a aprobat în decembrie o nouă doctrină de securitate, care prevede creşterea bugetului apărării la 2% din PIB, până în 2027.

”Acest lucru demonstrează că Japonia ia securitatea internaţională în serios”, subliniază Stoltenberg.

Ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă China şi Coreea de Nord şi invazia Ucrainei de către Rusia au făcut mai populară în rândul populaţiei creşterea cheltuielilor militare ale ţării, în pofida Constituţiei pacifiste japoneze.

TENSIUNI DE SECURITATE ÎN ASIA

Jens Stoltenberg subliniază că războiul pe care-l poartă Rusia este o problemă mondială, care afectează şi mediul de securitate din Asia.

El consideră că preşedintele rus Vladimir Putin a evaluat prost rezistenţa Ucrainei şi unitatea statelor membre NATO în susţinerea Ucrainei.

El reiterează că NATO nu consideră China un adversar şi subliniază că presiunile tot mai mari şi ambiţiile militare ale Beijingului constituie o problemă care necesită să fie tratată.

”În prezent, ordinea mondială de care am beneficiat atâtea zeci de ani este ameninţată. Moscova şi Beijingul se află în avangarda (...) puseului autoritarist”, acuză Jens Stoltenberg.

”Într-o lume mai periculoasă, Japonia poate conta pe NATO care să fie alături de ea”, dă el asigurări.

BEIJINGUL REACŢIONEAZĂ

”NATO ar trebui să se gândească serios la rolul pe care l-a jucat în menţinerea securităţii în Europa”, i-a replicat miercuri o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Pe de o parte, NATO ”pretinde că poziţia sa de alianţă regională de apărare nu s-a schimbat”, însă, pe de altă parte, ea-şi ”consolidează în mod continuu lehgăturile de securitate militară cu ţările din (regiunea) Asia-Pacific şi exagerează ameninţarea chineză”, a denunţat purtătoarea de cuvânt.

”China a fost întotdeauna o apărătoare a păcii şi stabilităţii mondiale şi regionale”, subliniază ea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.