O comisie de anchetă parlamentară a lansat proceduri cu privire la ”obstrucţionarea activităţii Congresului” împotriva lui Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump care refuză să participă la investigaţii cu privire la asaltul de la Capitoliu, la 6 ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steve Bannon era convocat joi la Comisia Specială din cadrul Camerei Reprezentanţilor care anchetează cu privire la rolul fostului preşedinte republican Donald Trump în atacul susţinătorilor săi la sediul Congresului, la 6 ianuarie, în momentul în care congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Însă Steve Bannon nu s-a prezentat în faţa aleşilor.

”Steve Bannon a refuzat să coopereze”, a constatat democratul Bennie Thompson, care prezidează această Comisie, denunţată de către Donald Trump şi aliaţii săi.

”Comisia Specială nu va tolera acest dispreţ faţă de citaţiile sale şi vom angaja demersuri pentru ca Steve Bannon să fie anchetat penal cu privire la obstrucţionarea activităţii Congresului”, a anunţat într-un comunicat alesul.

Membrii Comisiei urmează să se reunească marţi seara pentru a adopta în mod oficial plângerea împotriva lui Steve Bannon.

Această plângere urmează să fie supusă apoi la vot, într-o şednţă plenară a Camerei Reprezentanţilor, în care democraţii sunt majoritari, în vederea transmiterii acesteia seceratului Justiţiei Merrick Garland.

Merrick Garland urmează apoi să stabilească dacă este oportun ca Steve Bannon să fie arestat, care riscă în mod teoretic să fie condamnat la un an de închisoare.

Steve Bannon, în vârstă de 66 de ani, a fost unul dintre artizanii campaniei prezdenţiale victorioase a lui Donald Trump în 2016, după care a fost dat afară dintr-un post de consilier la Casa Albă de către miliardar.

În ultimele zile ale mandatului său, Trump l-a graţiat şi a pus astfel capăt unor proceduri judiciare cu privire la deturnare de fonduri.

În pofida faptului că nu exercita nicio funcţie oficială la 6 ianuarie, Steve Bannon a vorbit cu Donald Trump desprea această manifestaţie în zilele dinaintea atacului, potrivit Comisiei.

În afară de acest fost consilier, patru apropiaţi ai lui Donald Trump au fost citaţi la Comisia specială, care le cere documente sau să-i audieze.

Donald Trump le-a cerut să nu dea curs acestor citaţii şi a invocat dreptul Guvernului de a păstra anumite informaţii secrete.

Însă democraţii subliniază că această prerogativă se aplică numai preşedintelui în funcţie.

O dezbatere juridică pe această temă urmează să aibă loc în tribunale şi riscă să încetinească activitatea Comisiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.