Curtea Supremă a Olandei a anunţat vineri că statul olandez are doar o responsabilitate ”foarte limitată” în masacrarea câtorva sute de bărbaţi musulmani în masacrul de la Srebreniţa, în Bosnia, în 1995, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai înaltă jurisdicţie a ţării a redus responsabilitatea statului, faţă de hotărârea unei Curţi de Apel din 2014, care a găsit deja statul olandez vinovat - în parte - de aceste morţi în enclava Srebreniţa, ce se învecinează cu Serbia, plasată la acea vreme sub protecţia ONU.

”Statul olandez are o responsabilitate foarte limitată în procesul intentat de Mamele de la Srebreniţa. Această responsabilitate este limitată la 10% din pagubele suferite de familiile a aproximativ 350 de victime”, a anunţat Curtea Supremă într-o şedinţă.

Curtea Supremă estimează la 10% probabilitatea ca bărbaţi şi băieţi musulmani să se fi aflat în siguranţă dacă ar fi putut rămâne în enclavă.

În 2017, Curtea de Apel a stabilit această probabilitate la 30%.

Masacrul de la Srebreniţa, în care au fost ucişi aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, este una dintre cele mai negre pagini din istoria Olandei, dar şi a Războiului din Bosnia (1992-1995).

Enclava Srebreniţa, care se învecinează cu Serbia, era plasată sub protecţia ONU atunci când a fost cucerită, la 11 iulie 1995, de către forţe sârbe din Bosnia.

Cunoscute sub numele de ”Dutchbat”, baricadate în bază, Căştile Albastre olandeze au primit mii de refugiaţi în enclava ONU.

Însă, depăşite de aflux, ele le-au permis sârbilor din Bosnia să-i evacueze pe refugiaţi.

Bărbaţii şi băieţii au fost despărţiţi, atunci, şi urcaţi în autobuze.

Statul olandez a fost găsit parţial vinovat, în 2014, de moartea a 350 de musulmani.

Statul olandez a făcut apoi recurs în casaţie la Curtea Supremă, după confirmarea acestei hotărâri în apel, în 2017.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.