Şase deţinuţi de Centrul Penitenciar Woodbourne, în statul New York, situat la 160 de kilometri de megalopolis, care cereau să poată vedea eclipsa totală de soare de luni din Statele Unite au obţinut câştig de cauză, relatează The Washington Post (WP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul săptămânii trecute, aceşti deţinuţi au dat în judecată statul federal care a ordonat ca deţinuţii săi să fie încarceraţi - adică să nu iasă în aer liber - din motive de securitate.

Această izolare este prevzută între orele locale 14.00 (21.00, ora României) şi 17.00 (marţi, 0.00, ora României), intervalul de timp în care Luna se interpune între Pământ şi Soare, privându-i astfel pe deţinuţi să observe fenomenul celest.

ÎNCĂLCAREA DREPTULUI DE A-ŞI EXERCITA RELIGIA

Acest proiect federal, potrivit deţinuţilor, constituie o încălcare a dreptul lor constituţional de a-şi exercita religia.

În schimbul abandonării plângerii, administraţia penitenciară a acceptat să renunţe şi le va furniza deţinuşilor inclusiv ochelari de protecţie.

Din grupul de deţinuţi fac parte doi creştini, un musulman, doi adepţi ai santeria - o religie originară din Cunba - şi un ateu.

Unii susţin că asistarea la eclipsă este esenţială practicării credinţei lor, deoarece Soarele se întunecă în momentul crucificării lui Cristos, iar alţii că musulmanii spun o rugăciune specială cu această ocazie. De asemenea, ”este important în credinţa santeria să faci o ofrandă spirituală”, scrie WP.

”Această eclipsă isotrică este semnificativă din punct de vedere religios pentru persoane de numeroase confesiuni, iar noi luptăm pentru dreptul fiecăruia de a o observa”, a subliniat unul dintre avocaţii care-i reprezintă pe deţinuţi.

Eclipsa solară totală este a doua în ultimii şapte ani în Statele Unite şi prima care poate fi observată la New York de aproape un secol.

Următoarea eclipsă solară în Statele Unite urmează aă aibă loc în 2044.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.