Gruparea Statul Islamic (SI) este slăbită, însă o resurgenţă rămâne posibilă în cazul în care Statele Unite părăsesc Irakul, consideră numărul doi în ierarhia coaliţiei internaţionale antijihadiste în Irak şi Siria, generalul american Alexus Grynkewich, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faptul că SI a eşuat să profite de manifestaţii care se succedă în Irak de peste trei luni arată că mişcarea jihadistă este structural slăbită, a apreciat generalul Grynkewich miercuri, într-o conferinţă de presă la Pentagon.

Aliaţii din coaliţia împotriva SI au încercat, în ultimele luni, să evalueze poziţia mişcării jihadiste, izgonită din ”califatul” geografic în urmă cu un an, a precizat el.

Ideea era să se afle ”dacă SI se livrează unui fel de răbdare strategică, aşteptând o oportunitate pe care să o exploateze sau dacă se află cu adevărat sub presiune, în lipsă de capacităţi”, a precizat generalul.

Manifestaţiile din Irak au ”deturnat mult atenţia de la SI” şi ajută coaliţia să-şi ”rafineze” concluziile, consideră el.

”SI este de fapt mai degrabă privat de capacităţi decât aşteaptă strategic”, apreciază generalul american.

Însă gruparea ”rămâne indubitabil o ameninţare”, a avertizat el. ”Ei ar putea să reapară dacă slăbim presiunea mult timp”.

”Pe termen scurt, în momentul în care am ajustat în scădere unele dintre activităşile noastre în Irak şi Siria, nu cred să existe o ameninţare imediată a resurgenţei. Dar cu cât slăbim presiunea, cu atât creşte ameninţarea”, a insistat el, subliniind că Guvernul irakian are ”tot atât interes ca noi” ca această coaliţie să menţină această presiune.

Parlamentul irakian a adoptat la începutul lui ianuarie, la o zi după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un atac cu unavion american fără pilor (dronă) la aeroportul din Bagdad, o rezoluţie prin care cere retragerea forţelor străine din Irak, inclusiv 5.200  de militari americani desfăşuraţi pe teritoriul irakian.

Forţele coaliţiei şi-au redus ulterior în mod sensibil operaţiunile în Irak, în pofida faptului că o cooperare cu armata irakiană continuă în mod discret, potrivit mai multor surse militare americane.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său irakian Barham Saleh au conveit miercuri, într-o întâlnire în marja Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos asupra necesităţii de a-şi păstra cooperarea militară, dar nu s-a oferit vreun detaliu cu privire la cadrul acestei cooperări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.