Procurorii americani vor cere pedeapsa cu moartea împotriva unui adept al supremaţiei albilor care a ucis 10 oameni de culoare într-un magazin alimentar din Buffalo, New York, în 2022, fiind prima dată când administraţia Biden a iniţiat proceduri pentru pedeapsa capitală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Justiţie al SUA a declarat vineri, într-un document judecătoresc, că va cere pedeapsa cu moartea pentru Payton Gendron, pentru crime motivate de ”ura sa faţă de persoanele de culoare”.

Gendron, care avea 18 ani la momentul atacului armat în masă, a pledat deja vinovat în acuzaţiile separate ale statului New York, de crimă şi terorism domestic, şi a fost condamnat în februarie anul trecut la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată.

Avocaţii apărării lui Gendron au spus anterior că ar lua în considerare să pledeze vinovat pentru mai mult de două duzini de acuzaţii federale, inclusiv infracţiuni motivate de ură şi infracţiuni cu arme de foc, dacă pedeapsa cu moartea ar fi scoasă de pe masă.

Avocaţii săi desemnaţi de instanţă, MaryBeth Covert şi Anne Burger, au declarat vineri că sunt ”profund dezamăgiţi” de decizie.

”Decât o urmărire penală prelungită şi traumatizantă, eforturile guvernului federal ar fi mai bine cheltuite pentru combaterea forţelor care au facilitat această crimă teribilă, inclusiv accesul uşor la arme mortale şi eşecul companiilor de reţele sociale de a modera retorica şi imaginile de ură care circulă online”, au spus ei.

Cazul este primul din timpul preşedinţiei lui Joe Biden în care Departamentul de Justiţie a cerut pedeapsa capitală într-un caz nou.

Biden a făcut campanie împotriva pedepsei cu moartea în timpul cursei prezidenţiale din 2020.

Procurorii federali din subordinea procurorului general al SUA Merrick Garland au cerut pedeapsa cu moartea în alte două cazuri, dar deciziile iniţiale au fost luate în timpul administraţiei Trump.

Un juriu l-a condamnat la moarte pe Robert Bowers, bărbatul înarmat antisemit care a ucis 11 persoane într-o sinagogă din Pittsburgh.

Un alt juriu nu a putut cădea de acord asupra pedepsei cu moartea pentru Sayfullo Saipov, care a ucis opt persoane pe o pistă de biciclete din Manhattan, cu o camionetă, după ce a jurat credinţă Statului Islamic.

Garland a impus un moratoriu asupra execuţiilor federale în 2021, pentru a permite o revizuire a procedurilor, dar pauza nu împiedică Departamentul de Justiţie să solicite pedeapsa cu moartea în cazurile în curs.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că Departamentul de Justiţie ia decizii de condamnare, dar că poziţia lui Biden nu s-a schimbat.

La sentinţa lui Gendron, unde peste o duzină de rude ale victimelor şi-au descris suferinţa, cel puţin unul a spus că nu vrea să-l vadă pe bărbatul înarmat executat.

”Nu-ţi doresc pedeapsa cu moartea. Mi-aş dori să te ţină în viaţă, aşa că trebuie să suferi cu gândul la ceea ce ai făcut pentru tot restul vieţii”, a spus Wayne Jones, a cărui mamă, Celestine Chaney, în vârstă de 65 de ani, a fost împuşcată.

Autorităţile au spus că Gendron a vizat un magazin Tops Friendly Markets pe 14 mai 2022, deoarece se afla într-un cartier predominant negru.

Masacrul, ale cărui victime aveau vârste cuprinse între 20 şi 86 de ani, a lăsat comunitatea Black din Buffalo în şoc şi doliu.

Gendron a transmis în direct un videoclip al atacului pe platforma de socializare Twitch şi a postat materiale online care arată că s-a inspirat din alte crime în masă motivate rasial, potrivit autorităţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.