Statele Unite discută direct cu şefi din armata venezueleană pe care încearcă să îi convingă să îl abandoneze pe preşedintele Nicolas Maduro şi pregătesc, de asemenea, noi sancţiuni menite să îl constrângă pe acesta, informează Reuters, care citează un oficial de la Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Trump se aşteaptă la noi dezertări din partea militarilor care îl susţin pe Maduro, în ciuda faptului că, până acum, doar câţiva ofiţeri au făcut acest lucru de când liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a primit recunoaşterea mai multor state, a declarat oficialul care a dorit să rămână anonim. 

„Avem discuţii cu membri ai fostului regim Maduro, cu reprezentanţi militari, deşi ele sunt foarte, foarte limitate”, a spus el fără a da detalii privind nivelul la care sunt purtate aceste discuţii.

Cu armata venezueleană aparent încă loială lui Maduro, o sursă de la Washington apropiată opoziţiei a spus că nu este convins că administraţia Trump a creat o bază suficientă încât să işte o rebeliune la nivel larg în rândurile militarilor care, în mare parte, sunt suspectaţi că au beneficiat de pe urma corupţiei şi a traficului de droguri.

Membri ai forţelor de securitate venezuelene se tem că ei sau familiile lor ar putea deveni ţinte ale lui Maduro dacă trec de cealaltă parte, astfel că SUA ar trebui să le ofere ceva care să cântărească mai mult decât îngrijorările, a spus Eric Farnsworth, vicepreşedinte al Consiliului Americilor, tink tank din Washington.

Juan Guaido a spus că alegerile prezidenţiale din mai 2018, în urma cărora Nicolas Maduro a câştigat un al doilea mandat, au fost falsificate, iar pe 23 ianuarie 2019 a invocat o prevedere constituţională şi s-a declarat preşedinte, promiţând alegeri libere şi corecte.

SUA şi cele mai multe dintre ţările europene l-au recunoscut pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Guvernul american consideră că aliaţii europeni sunt capabili să facă mai multe pentru a-l împiedica pe Maduro să transfere sau ascundă capitalul Guvernului Venezuelei în afara ţării, a spus un oficial american. 

Statele Unite pregătesc noi sancţiuni pentru Venezuela.

Guvernul Maduro îl acuză pe Guaido că încearcă să pună la cale o lovitură de stat condusă de SUA.

Generalul Francisco Yanez a devenit primul general activ venezuelean care l-a recunoscut pe Guaido ca preşedinte. El este însă unul dintre cei 2.000 de militari care au acelaşi rang. Ataşatul militar al Venezuelei la Washington a spus, la finalul lunii trecute, că renunţă să îl susţină pe Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.