Statele Unite ar putea impune sancţiuni Chinei din cauza unui proiect de lege referitor la securitatea naţională în Hong Kong, ceea ce ar pune în pericol statutul de centrul financiar al oraşului, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se pare că prin această lege de securitate naţională practic vor prelua Hong Kongul”, a afirmat O’Brien la emisiunea “Meet the Press”, de la NBC.

”Şi dacă o vor face...secretarul de Stat Mike Pompeo nu va putea certifica că Hong Kongul îşi va păstra un grad ridicat de autonomie şi dacă se va întâmpla acest lucru atunci vor fi sancţiuni care vor fi impuse Hong Kongului şi Chinei”, a spus O’Brien.

Oficiali guvernamentali americani au afirmat că legea va pune capăt autonomiei Hong Kongului, iar acest lucru ar fi rău atât pentru economia Chinei cât şi pentru cea a Hong Kongului.

În opinia lor, ar fi pus în pericol statutul special al teritoriului, conform legislaţiei americane, care a contribuit la menţinerea statutului acestuia de centru financiar global.

”Este greu de văzut cum ar putea rămâne Hong Kongul centrul financiar asiatic care a devenit, dacă va fi preluat complet de China. Corporaţiile globale nu ar mai avea motiv să rămână”, a spus acesta.

”Unul dintre motivele pentru care au venit în Hong Kong este că s-a respectat legea, a existat un sistem liber pentru companii, a existat un sistem capitalist, a existat democraţie şi au existat alegeri locale. Dacă toate acestea vor dispărea, nu sunt sigur că comunitatea financiară va putea rămâne aici”, a mai spus O’Brien.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.