Statele Unite, Japonia, Canada şi aproape toate statele din Europa au semnat miercuri un registru al pagubelor de război cauzate în invazia Ucrainei de către Rusia - un preludiu al unor cereri de reparaţii şi proceduri în justiţie împotriva Moscovei, anunţă Consiliul Europei (CoE), reunit într-un summit la Reykjavik, în Islanda, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansat marţi, la începutul unui summit al şefilor de stat şi de guverne ai organizaţiei paneuropene, acest recensământ se vrea un prim pas în vederea unor cereri de reparaţii adresate Moscovei, în contul miilor de victime şi distrugerilor estimate la miliarde de euro.

Miercuri ”avem aproximativ 40 de state membre care au semnat şi toate statele membre G7 de pe trei continente”, anunţă în a doua zi a sumitului secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

”Vrem o justiţie centrată asupra victimelor”, a anunţat şefa organismului juridic, cunoscut mai bine prin Curtea sa Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), şi salută ”un prim pas necesar şi urgent”.

Iniţiativa - prezentată de către preşedinţia islandeză a CoE - vizează să arate că dosarul ”justiţiei pentru Ucraina” avansează, însă perspectiva unui Tribunal Special pentru crime de război comise în invazia Rusiei în Ucraina rămâne îndepărtată.

Uniunea Europeană (UE) a semnat, la rândul său, în afara majorităţii statelor membre.

Un stat membru UE - Bulgaria -, dar şi Elveţia şi Andorra, erau pe cale să-şi finalizeze procedurile interne în vederea semnării, anunţă CoE.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat înfiinţarea registrului, dar a subliniat că ”el nu rezolvă problema plăţii pagubelor”.

Europa - care încearcă să folosească fonduri ruseşti în valoare de zeci de miliarde de euro blocate - în vederea finanţării reconstrucţiei Ucrainei, ar putea să folosească aceşti bani şi în vederea plăţii despăgubirilor de război, a declarat Scholz.

F-16

Ucraina face parte din Consiliul Europei - care a exclus Rusia în marrtrie 2022, după invazia lansată de către preşedintele rus Vladimir Putin.

”Nu va exista o pace fiabilă fără justiţie”, a subliniat marţi seara, într-o legătură video, în deschiderea summitului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kievul a salutat înfiinţarea acestui registru - care îşi va avea sediul la Haga, în Olanda, la fel ca şi Curtea Penală Internaţională (CPI).

Registrul  - înfiinţat pe o perioadfă de trei ani - urmează să adune plângeri ale victimelor şi să înregistreze toate daunele umane şi pagubele materiale.

”El deschide calea unui vast mecanism internaţional de compensare a victimelor agresiunii ruse”, subliniază într-un comunicat CoE.

”Este important să se transmită mesajul oamenilor care au pagube că noi nu-i vom uita şi că vom asigura o urmărire”, a subliniat premierul belgian Alexander De Croo.

Summitul, la care iau parte 46 de ţări europene, ”arată clar că Putin a eşuat”, subliniază Olaf Scholz.

El are loc în urma unui turneu al lui Volodimir Zelenski în Europa, în Italia, Germania, Franţa şi Regatul Unit.

Şeful statului ucrainean şi-a reiterat marţi apelul către Occident să livreze Ucrainei avioane de luptă, în momentul în care este aşteptată o contraofensivă a Kievului.

Acest dosar a făcut şi el un pas înainte.

Londra şi Haga au anuţat marţi că vor să construiască ”o coaliţie internţaională” care să furnizeze Kievului avioane americane de vânătoare de tip F-16.

Aceste avioane de luptă sunt comune în Forţele Aeriene din Europa, însă Regatul Unit nu deţine niciunul.

”Un început bun al coaliţiei”, a salutat marţi seara Volodimir Zelenski.

Numeroase ţări europene sunt pe cale să-şi înlocuiască avioanele de tip F-16 cu avioane de tip F-35, ceea ce deschide calea unor donări ale aeronavelor casate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.