Provincia chineză Hubei, ”leagănul” pandemiei covid-19, se pregăteşte de ridicarea carantinei, însă virusul care a oprit lumea în loc a provocat marţi un nou adevărat cutremur internaţional prin amânarea Jocurilor Olimpice (JO) de vară de la Tokyo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce au ezitat îndelung, organizatorii japonezi au recunoscut evidenţa - este imposibil, în asemenea condilţii, să organizeze în iulie marea reuniune internaţională a sportului.

Premierul Shinzo Abe a anunţat că a propus Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) o amânare cu un an, iar CIO a acceptat imediat, anunţând că JO de vară din 2020 vor avea loc ”cel mai târziu în vara lui 2021, în vederea salvării sănătăţii sportivilor şi a tuturor celor implicaţiîn JO, dar şi a comunităţii internaţionale”.

De la prima ediţie din 1896, aceasta este prima amânare a Jocurilor Olimpice în afara unei perioade de război.

Aceste Jocuri - care se vor numi în continuare "Tokyo 2020" - vor fi ”mărturia înfrângerii virusului” de către umanitate, a lansat Abe.

Această nouă răsturnare a calendarului internaţional intervine, paradoxal, în contextul în care o rază de speranţă se iveşte în Est.

Provincia Hubei, ”leagănul” pandemiei, a început pregătiri în vederea unei ridicări - în zilele următoare - a carantinei, care a durat peste două luni de zile.

Peste 200.000 de cazuri de covid-19 au fost diagnosticate în mod oficial în Europa.

Spania a înregistrat un nou ”record” al morţilor - cu 514 decese în plus, în timp ce în Italia se aşteaptă cu înfrigurare datele, după două zile de scădere consecutivă a numărului morţilor, care sugerează o posibilă tendinţă în acest sens, în pofida faptului că autorităţile îndeamnă la cea mai mare prudenţă.

În contextul în care peste 1,9 miliarde de oameni din lume sunt supuşi unor măsuri de izolare mai mult sau mai puţin stricte şi în care numărul lor creşte zilnic, autorităţile chineze au decis ca - începând de miercuri - locuitorii din Hubei, în centrul Chinei, consideraţi sănătoşi să poată să se deplaseze liber.

Locutorii Wuhanului, oraşul din centrul epidemiei, plasaţi în izolare de la sfârşitul lui ianuarie, urmează să aştepte până la 8 aprilie acest lucru.

Pentru a se deplasa, locuitorii este imperios necesar să se justifice - cu ajutorul unui cod QR ”verde” pe mobil. Emis de către autorităţi, acesta atestă faptul că nu sunt infectaţi.

”Aştept cu nerăbdare libertatea”, a declarat Willa, o chineză din Wuhan care nu a dorit să-şi spună întregul nume. După mai bine de două luni de izolare, ”locuitorii sunt sub o presiune imensă”, a declarat ea pentru AFP.

China a anunţat marţi 78 de noi cazuri de covid-19. Însă este vorba aproape exclusiv de persoane care vin din străinătate - o tendinţă care alimentează temeri cu privire la un nou val de contagiune în ţară, unde epidemia este practic oprită.

În ultimele săptămâni, numărul noilor contaminări în Hubei a scăzut considerabil. Unii locuitori şi-au reluat deja munca, iar transportul public este repornit în mod treptat.

Această imagine optimistă este total diferită de situaţia din restul lumii.

Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale, aproape 17.000 de persaoane au murit din cauza acestui virus, iar peste 386.350 de cazuri de infectare au fost diagnosticate în 175 de ţări şi teritorii.

Acest număr de cazuri diagnosticate reflectă, însă, doar o fracţiune din numărul real al contaminărilor, în contextul în care un mare număr de ţări testează în prezent doar cazurile care necesită spitalizarea.

AZILE DE PENSIONARI

Peste tot, inclusiv în ţările cele mai dezvoltate, sisteme de sănătate stau să explodeze.

Printr-o imagine simbolică a unui patinoar care a devenit morgă la Madrid, autorităţile au fost nevoite să opereze această transformare în vederea depozitării cadavrelor, într-o zi neagră, cu aproape 500 de morţi în 24 de ore. Spania deplânge în total 2.696 de decese şi aproape 40.000 de infectări.

Un semn al haosului aflat în curs în a doua cea mai afectată ţară din Europa, armata spaniolă a fost însărcinată să intervină în azile de pensionari, în urma unor decese în serie în mai multe instituţii.

”ÎN RĂZBOI”

În Europa, pragul de 10.000 de persoane ucise de noul coronavirus a fost depăşit la începutul acestei săptămâni, majoritatea în Italia (peste 6.000), la un total de aproape 200.000 de infectări - o contabilizare oficială fără îndoială mai mică decât în realitate.

Un fapt istoric - Uniunea Europeană (UE) a suspendat luni Pactul Stabilităţii şi Creşterii, adică şi-a suspendat reglementările bugetare.

Inclusiv Germania, bardul rigorii economice, a decis să-şi suspende restricţiile constituţionale cu privire la deficitele publice, în vederea injectării a sute de miliarde de euro în vederea susţinerii economiei naţionale. Guvernul preconizează o recesiune ”de cel puţin 5%” în 2020.

Statele Unite urmează, la rândul lor, ”foarte curând”, să se redeschidă lumii afacerilor, a declarat - în mod paradoxal - Donald Trump, în noaptea de luni spre marţi. ”Nu putem lăsa remediul să fie mai rău ca problema însăşi”, a declarat preşedintele american în punctul său de presă zilnic, la Casa Albă.

După ce a minimalizat - şi luat în derâdere - ameninţarea sanitară timp de săptămâni de zile şi apoi a pozat într-un preşedinte care uneşte o ţară ”în război”, Trump îşi multiplică de-acum mesajele ambigue cu privire la resticţiile implementate în vederea limitării răspândirii covid-19.

Ultimele sale declaraţii păreau să vrea să oprească vântul pesimismului care suflă asupra economiei americane şi mondiale.

Rezerva federaă (Fed) a fost nevoită să anunţe luni ajutoare masive destinate întreprinderilor şi colectivităţilor, cu scopul de a le da oxigen, însă pieţele mondiale au rămas insensibile luni. Dow Jones a căzut la cel mai mic nivel înregistrat din noiembrie 2016, iar bursele europene au căzut la rândul lor.

În oraşul Wall Streetului, autorităţile din New York - epicentrul american al epidemiei (12.000 luni dimineaţa, aproape o treime din cazurile din Statele Unite) - au lansat un apel la o izolare colectivă naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.